Ministrul austriac al afacerilor externe, Alexander Schallenberg, va ocupa temporar funcția de cancelar în timpul negocierilor dintre conservatori și extrema dreaptă pentru formarea unui guvern, negocieri care încep într-un climat tensionat.
Cine este noul cancelar interimar
Numirea sa în funcția de șef al guvernului a fost „confirmată”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al președinției pentru AFP, după demisia surprinzătoare a cancelarului conservator Karl Nehammer. Preluarea oficială a funcției este programată pentru vineri.
Alegerile legislative au avut loc în Austria pe 29 septembrie și de atunci, coaliția dintre dreapta și ecologiști administrează doar problemele curente, în așteptarea constituirii unei noi echipe.
Dar această perioadă de tranziție este prelungită de eșecul discuțiilor de săptămâna trecută dintre conservatorii conduși de dl Nehammer, social-democrați și liberali.
Fostul cancelar Nehamer a fost nevoit să demisioneze
Ajunși în urma extremei drepte, au încercat să o blocheze, dar nu au reușit să ajungă la o înțelegere, în timp ce Austria trecea printr-o perioadă economică dificilă. Drept urmare, Karl Nehammer a demisionat.
Luni, președintele ecologist Alexander Van der Bellen i-a încredințat liderului partidului naționalist FPÖ Herbert Kickl mandatul de a forma o majoritate cu conservatorii (ÖVP).
Acesta din urmă a emis deja o invitație oficială noului șef al ÖVP, Christian Stocker, să înceapă discuțiile. Urmează să se întâlnească cu el începând de miercuri.
„Fără dependență față de Rusia”
Primele luări de cuvânt în fața presei au dat tonul.
După ce domnul Kickl a amenințat cu revenirea la urne dacă vor exista „lovituri sub centură”, dl Stocker și-a pus condițiile marți, prezentând mai multe teme dragi FPÖ ca linii roșii pentru familia sa politică.
„Fără dependență, mai ales nu față de Rusia”, a afirmat el, în timp ce extrema dreaptă este apropiată istoric de Kremlin.
„Să fie garantat statul de drept în toate domeniile”, a adăugat el, referindu-se la atacurile FPÖ împotriva sistemului de justiție și a presei.
„Trebuie să răspundem sincer la întrebarea dacă vrem să fim sau nu un membru constructiv și de încredere al UE, (...) dacă ne îndreptăm spre lumea liberă sau spre dictaturi”, a insistat el, spunând și el că "nu se teme de alegeri" în cazul eșecului negocierilor.
Mandat efemer de cancelar
În timpul negocierilor, cancelarul Alexander Schallenberg, în vârstă de 55 de ani, va rămâne ministru de externe.
Fusese deja chemat la cancelarie în toamna lui 2021. El însuși conservator, a fost apoi ales să-l înlocuiască rapid pe Sebastian Kurz, plecat după acuzații de corupție.
Acest mandat foarte efemer a fost punctat de controverse, cu decizia de a face vaccinarea împotriva Covid-19 obligatorie și de a-i izola pe cei nevaccinați.
Acest fiu de diplomat, născut în Elveția și provenind dintr-o familie aristocratică, a intrat în rândurile diplomației austriece în 1997, înainte de a deveni ministru de externe în iunie 2019, potrivit La Libre Belgique.
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)