Șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății, demisie după scandalul Sf. Pantelimon

Șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății, demisie după scandalul Sf. PantelimonSpitalul Sf Pantelimon București. Sursa foto: Facebook/ Sanitas

București. În mijlocul scandalului de la Spitalul Sfântul Pantelimon, șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății și-a înaintat demisia.

Alexandru Rafila i-a acceptat-o. Corpul de Control a făcut în urmă cu câteva luni o anchetă la Sfântul Pantelimon, însă nu a găsit nereguli.

Șeful Corpului de Control a demisionat

„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, se arăta într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății în luna aprilie, imediat după izbucnirea scandalului.

Cu toate acestea, verificările realizate de Corpul de Control al Ministrului și de comisia internă a Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București s-au concentrat exclusiv pe aspectele administrative ale activității spitalului.

Problemele de natură penală sunt de competența unității de Parchet competente, s-a mai transmis atunci într-un comunicat.

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila. Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Primele concluzii ale Corpului de Control

În acest caz, și-au dat demisia consilierul onorific al ministrului Sănătății, medicul Gabriel Diaconu, precum și managerul și directorul medical ai Spitalului Sf. Pantelimon.

La încheierea controlului din aprilie, raportul a concluzionat că informațiile despre morțile suspecte din spital nu sunt confirmate, că pacienții decedați la ATI au fost tratați conform standardelor și că toate procedurile au fost urmate corespunzător.

„Sesizările formulate de către angajaţii spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri şi presupuse acţiuni de hărţuire exercitate asupra unui medic din cadrul secţiei ATI.

La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum şi a informaţiilor apărute în mass-media.

În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conţine concluzii şi recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se mai arată în comunicatul emis.

Terapie intensivă

Terapie intensivă. Sursa foto: Dreamstime.com

Comisia internă nu a descoperit nereguli

În plus, Comisia internă a unității sanitare a declarat că nu au fost găsite nereguli.

Concluziile au indicat că nu s-au găsit dovezi de reducere a dozei de noradrenalină, iar, conform documentelor disponibile, protocoalele medicale au fost respectate.