Șeful Comandamentului Strategic al SUA avertizează asupra unei descurajări nucleare venite din partea Rusiei și Chinei
- Dosofteea Lainici
- 5 mai 2022, 21:06
Șeful Comandamentului Strategic al SUA, care supraveghează arsenalul nuclear, a avertizat Congresul că Washingtonul se confruntă cu un risc crescut de descurajare nucleară atunci când vine vorba de Rusia și China.
„Ne confruntăm chiar acum cu o dinamică de descurajare a crizelor pe care am văzut-o doar de câteva ori în istoria națiunii noastre”, a spus Charles Richard șeful Centrului de comandă strategică,. „Războiul din Ucraina și traiectoria nucleară a Chinei – izbucnirea lor strategică – demonstrează că avem un decalaj de descurajare și asigurare bazat pe amenințarea angajării nucleare limitate.”
China este cu ochii pe Ucraina
Richard face parte din Consiliul pentru Arme Nucleare, iar înfățișarea sa a venit în timpul primei audieri reunite de subcomitetul forțelor strategice a serviciilor armate din Senat. Panelul urma să asculte mărturia celor șase membri cu drept de vot ai comisiei care au sarcina de a gestiona politica nucleară.
„Națiunea și aliații noștri nu s-au confruntat cu o criză precum invadarea Ucrainei de către Rusia în peste 30 de ani”, a spus Richard. „Președintele Vladimir Putin a invadat simultan o națiune suverană în timp ce folosea amenințări nucleare pentru a descuraja intervenția SUA și a NATO”. El a continuat subliniind că și China „urmărește cu atenție războiul din Ucraina și probabil că va folosi constrângerea nucleară în avantajul lor în viitor. Intenția lor este de a atinge capacitatea militară de a reuni Taiwanul până în 2027, dacă nu mai devreme.”
Richard a explicat cum China și-a dublat stocul nuclear în doi ani, în ciuda așteptărilor că Beijingul va dura până la sfârșitul deceniului pentru a face acest lucru. „Cea mai mare și mai vizibilă este extinderea de la zero la cel puțin 360 de silozuri de rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid”, a spus el, menționând că și China a făcut progrese semnificative în ceea ce privește rachetele cu capacitate nucleară lansate prin aer și submarin.
Un alt membru cu drept de vot al Consiliului pentru Arme Nucleare, subsecretarul pentru energie al administratorului de securitate nucleară Jill Hruby, a declarat că administrația Biden nu își va îndeplini cerințele statutare de a produce 80 de cariere de plutoniu pe an până în 2030.
Modernizarea nucleară
Nu este clar ce impact ar avea acest lucru asupra eforturilor de modernizare nucleară din SUA, deoarece Hruby a remarcat că oamenii de știință de la Administrația Națională de Securitate Nucleară nu au determinat încă efectele utilizării vechilor gropi de plutoniu în noi arme.
Totuși, senatorul Elizabeth Warren, a criticat programul de producție a carierei de plutoniu pentru că merge în urmă și peste buget, în timp ce Richard și Angus King, care prezidează subcomitetul, au venit în apărarea lui Hruby.
„STRATCOM sprijină această măsură sau orice altă măsură pe care Administrația Națională de Securitate Nucleară o poate executa, care minimizează întârzierea și, în cele din urmă, reduce riscul operațional pe care va trebui să-l suport, deoarece nu putem îndeplini cerințele”, a spus Richard.
King a recunoscut că eforturile de modernizare nucleară au însemnat că o parte mai mare a bugetului apărării va menține triada nucleară - acum cuprinde 6,4% din bugetul apărării - dar a remarcat că este încă drastic mai mică decât 17% din bugetul pe care îl cuprindea în 1962, potrivit Yahoo News.