Evenimentul Zilei > Actualitate > Noul șef al CNAS o contrazice pe Carmen Dan: Nu se va renunța în cinci ani la cardul de sănătate!
Noul șef al CNAS o contrazice pe Carmen Dan: Nu se va renunța în cinci ani la cardul de sănătate!

Noul șef al CNAS o contrazice pe Carmen Dan: Nu se va renunța în cinci ani la cardul de sănătate!

Ministrul de Interne, Carmen Dan vrea ca viitoarele cărți de indentitate să cuprindă și cardul de sănătate, dar Marian Burcea, noul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate - CNAS - , spune că nu se poate face asta mai devreme de cinci ani!

Președintele CNAS Marian Burcea a declarat, la instalarea în funcție, că el crede că nu se va renunța la sistemul cardului național de sănătate în următorii cinci ani, că acum se concentrează pe rezolvarea problemelor sistemului informatic al Casei și că proiectul ministrului de Interne Carmen Dan este doar o idee „de viitor”

„Mai avem de tipărit circa 800.000 de carduri. Vom sta mai aplecați pe sistemul informatic. Sincopele din acest punct de vedere trebuie să dispară sau să fie cât mai puține. Este o discuție. Privim la viitor. Noi progresăm, dacă vrem să progresăm, scrie în legea din 2006 a sănătății ca la un moment dat actul de identitate să conțină și acest card de sănătate. Dar vorbim de viitor. Cardul de sănătate are valabilitate de cinci ani și eu nu cred că se va renunța”, a spus șeful CNAS.

Până acum au fost emise în jur de 18 milioane de carduri de sănătate, care au costat statul român circa 100 de milioane de euro.

Ministrul de Interne Carmen Dan explica luni că vrea să cupleze, de la următoarele acte emise, cartea de identitate cu cardul de sănătate într-un singur instrument.

„Prin acest proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conținutul de date al cărții electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informațiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, 'funcționalitatea' de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul național de sănătate își încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate”, anunța oficial MAI.