Șeful Bisericii Greciei atacă Islamul: „Nu este o religie, ci un partid politic”

Arhiepiscopul Ieronimos II al Atenei și-a făcut publice vederile sale despre Islam în cadrul unei predici despre rolul bisericii în revoluția din 1821, când Grecia și-a câștigat independența de Imperiul Otoman.

Șeful Bisericii Greciei atacă Islamul. Gestul Arhiepiscopului Atenei are o greutate cu atât mai mare cu cât Biserica Ortodoxă are în Grecia statut de „biserică națională”.

Tensiunile dintre Grecia și Turcia sunt în acest moment în a cel mai înalt punct după multe decenii.

Credincioșii războinici

„Islamul, cetățenii săi, nu sunt o religie, ci un partid politic. Urmăresc un scop politic, sunt niște războinici, oameni ai cuceririi. Aceasta este caracteristica Islamului, o arată și învățătura lui Mahomed”, a spus primatul, citat de Proto Terma.

Arhiepiscopul a precizat că clericii Bisericii Ortodoxe au fost puternic implicați în războiul de independență grec. Acesta este motivul pentru care, în 1821, atât de multe steaguri purtau cruci creștine.

Cu câteva luni, Ieronimos a condamnat aspru decizia președintelui turc Erdogan de a transforma basilica Sfânta Sofia în moschee.

„Insultă și sfidare”

„Insulta și sfidarea nu lovesc doar creștinismul ortodox, nici doar creștinismul în ansamblul său. Este o lovitură împotriva întregii lumi civilizate, a oricărei ființe raționale, indiferent de religie”, a spus Ieronimos în iulie.

În 1935, primul lider laic al Turciei, Atatürk, o transformase din moschee în muzeu, ca un semnal de pace interconfesională.

Șeful Bisericii Greciei atacă Islamul. El nu este însă primul lider al creștinătății care o face în ultima vreme.

Monseniorul Carlo Liberati, arhiepiscop catolic emerit de Pompei, declara în 2017 că Europa va ajunge curând musulmană.

„În zece ani vom fi cu toții musulmani din cauza prostiei noastre. Italia și Europa duc o viață păgână și atee. Fac legi împotriva lui Dumnezeu. Au tradiții care sunt specifice păgânismului.”

Și Liberati a adăugat:

„Toată această decadență morală și religioasă este în favoarea Islamului.”

Arhiepiscopul catolic francez de Strasbourg, Luc Ravel, a avertizat și el despre răspândirea Islamului în Franța:

„Credincioșii musulmani știu foarte bine că rata lor de natalitate este atât de mare încât o numesc… Marea Înlocuire. Îți spun pe un ton foarte calm și pli de siguranță: «Într-o zi, toate astea vor fi ale noastre».”