Polonia și Ucraina se apropie de o soluționare a disputelor agricole ce au apărut între ele în special după izbucnirea războiului, au anunțat liderii celor două guverne în urma unei întâlniri care a avut loc, joi, la Varşovia.
Începând cu luna februarie, fermierii din Polonia au blocat punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina în semn de protest față de concurența pe care o consideră neloială din partea produselor alimentare provenite din țara aflată în conflict, care sunt scutite de taxe vamale de către Uniunea Europeană începând din 2022.
Polonia și Ucraina, „pas înainte” pentru rezolvarea divergențelor din plan agricol
„Căutăm soluţii bune pentru ambele părţi în domeniul agriculturii, am făcut un pas înainte”, a declarat premierul polonez Donald Tusk la o conferinţă de presă comună.
„Căutăm soluţii care poate că nu vor satisface toate părţile, dar care vor proteja interesele fundamentale ale fermierilor şi producătorilor polonezi, pe de o parte, şi ale fermierilor ucraineni, pe de altă parte”, a adăugat el.
Autoritățile din Polonia au solicitat implementarea un plafon pentru importurile de cereale din Ucraina ca urmare a unui conflict comercial din 2023, în pofida opoziției exprimate de Uniunea Europeană.
„Astăzi pot spune că am făcut cu siguranţă progrese în ridicarea blocadei. Planul nostru este în curs de implementare. Nu atât de repede pe cât ne-am dori, dar vedem o tendinţă şi o dinamică pozitive”, a asigurat la rândul lui şeful guvernului ucrainean, Denis Şmîhal, citat pe site-ul guvernului său.
El a menţionat că „Ucraina a acceptat restricţiile propuse de Comisia Europeană în materie de exporturi agricole”.
Denis Şmîhal afirmă că cerealele ucrainene nu intră pe piața poloneză
Premierul ucrainean a anunțat că cerealele ucrainene nu au acces pe piața poloneză. Denis Șmîhal a mai menționat că autoritățile de la Kiev au impus un sistem strict de reglementare și de obținere de licențe pentru exportul a patru tipuri de cereale: porumb, rapiță, floarea-soarelui și grâu.
„Acesta este, prin urmare, primul element al cooperării noastre. Şi acesta este primul pas din partea noastră”, a subliniat el.
Acesta a mai spus că Kievul a solicitat, de asemenea, Comisiei Europene să analizeze în regim de urgență legislația ucraineană referitoare la sectoarele agriculturii și transportului.
Se preconizează că o primă evaluare a cadrului legislativ pentru agricultură va fi realizată până la finalul lunii aprilie. În același timp, Denis Smîhal a accentuat importanța interzicerii exporturilor agricole din Rusia și Belarus către Uniunea Europeană.
Liderul executivului din Polonia a anunțat, de asemenea, evoluții pozitive în rezolvarea conflictului cu Ucraina referitor la reducerea transportului rutier, care a afectat relațiile dintre cele două state pentru o perioadă îndelungată.
„În prezent, suntem pe drumul cel bun pentru a face astfel încât concurenţa din partea transportatorilor ucraineni să nu fie la fel de acută şi de dureroasă cum a fost până în prezent pentru transportatorii polonezi”, a spus Tusk.
Declarație de cooperare între Polonia și Ucraina
În timpul întâlnirii de joi de la Varșovia, însoțiți de mai mulți miniștri, Donald Tusk și Denis Șmîhal au discutat despre livrarea de echipamente militare către Ucraina, reconstrucția țării și aderarea acesteia la Uniunea Europeană.
Astfel, liderii din polonia și Ucraina au încheiat o declarație comună de colaborare.
Polonia a manifestat interesul său, în special, pentru colaborarea în sectoarele producţiei şi modernizării vehiculelor aeriene, fabricarea muniţiei de 125 mm pentru vehiculele blindate, sistemele de apărare antiaeriană și radar și întreținerea tancurilor, potrivit Agerpres.