Şefi de stat şi de guvern se revoltă: „Dacă Europa poate muri...”

Şefi de stat şi de guvern se revoltă: „Dacă Europa poate muri...”

Marile puteri europene îşi arată una alteia colţii.

„Dacă Europa poate muri, va fi din cauza lipsei de reacţie. Ca şi Giuseppe Conte, nu vreau minimumul comun. Momentul e istoric: Franţa se va bate pentru o Europă a solidarităţii, a suveranităţii şi a viitorului”, a declarat Macron extrem d erevoltat.

Este Franţa macronistă, la urma-urmei, care a înţeles ce vânt bate dinspre Berlin şi dinspre ceea ce odată se numea Benelux. Franţa pare pregătită, împreună cu Italia şi Spania, dar şi Portugalia să constituie o axă revendicativă, care s-o pună în situaţia să decidă repede asupra celor ce trebuie făcute. Fiindcă inclusiv geopolitica se schimbă din pricina răspândirii coronavirusului.

Copilul teribil al Europei continuă: „Uniunea Europeană, zona euro, se reduc doar la o instituţie monetară şi la un conglomerat de reguli care să permită fiecărui Stat să acţioneze pe cont propriu? Sau se acţionează împreună pentru a finanţa cheltuielile noastre, nevoile noastre în această criză vitală? Vreau o alegere deplină spre solidaritate!”.

„Verzii” germani contestă linia adoptată de Berlin şi îndreaptă degetul spre Angela Merkel: „Cu grosolanul său Nein pentru eurobonduri, guvernul german calcă în picioare ideea europeană”, spune europarlametarul Sven Giegold. Die Zeit continuă să pună paie pe foc: „Fără acordul proiectului european rapid, foarte curând nu va mai rămâne nimic din Uniune.

Mesajul Ursulei von der Leyen, evident că n-a venit, notează Insideover. Această criză dezvăluie slăbiciunea fundamentală a Europei, mai ales a uniunii monetare europene. Rămânerea pe baricade a pandemiei cere măsuri coercitive care fac în aşa fel ca economia să se blocheze. Pentru a evita un colaps economic complet, sunt necesare planuri de salvare guvernamentale”.  Se va destrăma sau nu Europa? Pentru că la cum evoluează lucrurile numai de unitate nu-i vorba...