Șefa Secției Judiciare Penale a DNA le recomandă subalternilor să ceară în instanță încetarea proceselor penale. Motivul e legat de decizia CCR

Șefa Secției Judiciare Penale a DNA le recomandă subalternilor să ceară în instanță încetarea proceselor penale. Motivul e legat de decizia CCR Sursa Foto: Arhiva EVZ

Șefa Secției Judiciare Penale a DNA le recomandă procurorilor de ședință din țară să ceară în instanță încetarea proceselor penale ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția. Procuroarea invocă concluziile avocatului general CJUE, cu toate că pe 10 iulie 2023 Curtea de Justiție a Uniunii Europene urmează să ia o decizie.

Procuroarea Irina Munteanu, șefa Secției Judiciare Penale a DNA, a trimis o circulară procurorilor de ședință din țară ai parchetului anticorupție. În document, procuroarea le recomandă subalternilor să ceară în instanță încetarea proceselor penale ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția. Ea invocă concluziile avocatului general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu toate că pe 10 iulie 2023 Curtea va lua o decizie în acest sens.

În circulara semnată de șefa Secției Judiciare Penale a DNA se precizează că decizia a fost luată „la nivelul conducerii DNA”. În documentul semnat de procuroarea Irina Munteanu sunt trei recomandări pentru procurorii de ședință:

1. „Se vor formula concluzii de încetare a procesului penal în cauzele în care este împlinit termenul general de prescripție.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Nu se vor mai formula căi de atac - apel sau recurs în casație - exclusiv pe greșita încetare a procesului penal.

3. În acele cauze în care s-au format deja căi de atac exclusiv pe greșita încetare a procesului penal invocându-se aplicarea directă a jurisprudenței de drept comunitar, se vor formula concluzii de respingere ca nefondat a apelului/recursului în casație anterior formulată”.

Sursa foto: G4media

Sursa foto: G4media

Concluziile avocatului general al CJUE

În circulara trimisă de șefa Secției Judiciare Penale a DNA subalternilor săi sunt invocate concluziile avocatului general al CJUE. Pe 29 iunie 2023, în procesul deschis de Curtea de Apel Braşov pentru neaplicarea deciziilor CCR privind prescripţia, avocatul general al CJUE, Campos Sánchez-Bordona, a concluzionat că judecătorul naţional nu poate fi obligat să nu aplice deciziile Curții Constituționale, care reprezintă lege penală mai favorabilă, chiar dacă sunt în joc interesele financiare ale UE, iar prin aplicarea acestor decizii CCR se încalcă dreptul european.

Avocatul general al CJUE a concluzionat că deciziiile CCR privind prescripţia, care conduc la impunitate pentru inculpații care au comis fraude grave, încalcă dreptul european și a recomandat ca judecătorul național să fie lăsat să decidă dacă aplică sau nu deciziile CCR. El a dat asigurări că în astfel de cazuri, judecătorul național nu va risca nicio sancțiune disciplinară.

„Avocatul recomandă ca judecătorul naţional să pună în balanţă drepturile inculpaţilor şi interesele financiare ale UE şi să decidă dacă aplică sau nu deciziile CCR, fără să rişte o sancţiune disciplinară”, au explicat magistraţi consultaţi de G4media.ro.