Editura Evenimentul si Capital

Trai pe vătrai, la stat. Un fost şef al Transelectrica cere societăţii o jumătate de milion de euro, ca remuneraţie restantă

18-03/unnamed-3-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 2275 Vizualizari

Constantin Văduva a fost la conducerea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice din noiembrie 2012 până în septembrie 2017, perioadă în care au fost înregistrate mai multe avarii din cauză că nu s-au făcut investiţii în infrastructură

Este lucru ştiut că, de când s-au inventat, societăţile proprietate de stat sunt vaci de muls pentru cei care ajung în poziţii din care pot face asta. Este şi cazul Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, care a fost dată în judecată de către unul dintre foştii săi şefi, Constantin Văduva, ce solicită suma de 2.171.210 lei, adică vreo jumătate de milion de euro, plus dobânzile aferente şi cheltuielile de judecată. Concret, el cere, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, „contravaloarea brută a componentei variabile a remuneraţiei (opţiunile pentru acţiuni virtuale – OAVT) cuvenite potrivit Contractului de mandat nr. C18 din 27.01.2014, dispunând totodată obligarea pârâtei la calcularea şi achitarea tuturor contribuţiilor sociale aferente sumei nete anterior menţionată”.

Remuneraţie peste remuneraţie

Constantin Văduva a deţinut calitatea de membru al Directoratului Transelectrica în baza Contractului invocat, iar remuneraţia membrilor consiliului de administraţiei sau, după caz, a membrilor consiliului de supraveghere este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi o componentă variabilă constând într-o cotă de participare la profitul net al societăţii, o schemă de pensii sau o altă formă de remunerare pe baza indicatorilor de performanţă.

Însă, potrivit specialiştilor consultaţi de Evenimentul zilei, valoarea OAVT-urilor invocate de Văduva ar fi zero, deoarece profitul Transelectrica realizat în timpul mandatului său ar fi cam fals, deoarece nu s-au făcut investiţii, motiv pentru care ministrul economiei Mihai Tudose i-a cerut demisia, în martie 2017, în urma avariilor din sistemul de transport al energiei electrice, dar acesta a refuzat să şi-o dea, rămânând în funcţie până la expirarea mandatului, pe 16 septembrie anul trecut.

Transelectrica are cuvântul

La solicitarea Evenimentului zilei, Transelectrica ne-a comunicat, privind litigiul, că „în ceea ce priveşte litigiul în care CNTEE Transelectrica SA se afla în contradictoriu cu domnul Constantin Văduva, precizăm faptul că acţiunea este înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, faţă de care Compania a formulat şi a depus întâmpinarea cu respectarea termenelor procedurale”.

De asemenea, la întrebarea noastră „Care este valoarea unui OAVT, la care se raportează domnul Văduva?”, Transelectrica a răspuns: „Opţiunile pentru acţiuni Virtuale Transelectrica (OAVT) nu au o valoare nominală, ci se valorifică în baza formulei şi a criteriilor prevăzute în contractul de mandat, raportat la data la care titularul decide să le valorifice.

Conducerea Transelectrica a beneficiat (Directorat în perioada septembrie 2013 – septembrie 2017; Consiliu de Supraveghere în perioada mai 2013 – mai 2017), conform contractelor de mandat aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor, în cazul membrilor CS, şi de Consiliul de Supraveghere, în cazul membrilor Directoratului, de bonusuri de performanţă, sub forma de pachete de opţiuni pe acţiuni virtuale Transelectrica (OAVT). Acţiunile virtuale nu conferă deţinătorilor calitatea de acţionar şi nu pot fi convertite în titluri Transelectrica. (…) Membrii Directoratului au avut dreptul să primească acest bonus de performanţă, sub forma unui pachet de Opţiuni pe acţiuni virtuale Transelectrica (OAVT), în funcţie de rentabilitatea acţiunilor Transelectrica pentru acţionarii societăţii”.

Gaura lăsată în urmă de Văduva - 330 mii lei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate