Șef DIICOT: măsurile asiguratorii dispuse în dosarele instrumentate în anul 2014 au fost de 147 milioane de euro
- Virgil Burl ă
- 6 martie 2015, 19:12
Procurorul-şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, a declarat, vineri, că măsurile asiguratorii dispuse în toate dosarele instrumentate de procurori în anul 2014 au fost de 147 milioane de euro.
Cu prilejul prezentării bilanţului DIICOT pe anul trecut, Hosu a arătat că s-a colaborat cu peste 40 de ţări în special pe zona infracţiunilor informatice, economice, a traficului de persoane şi că s-au constituit nouă echipe comune de anchetă cu procurorii şi poliţiştii din Marea Britanie, Spania, Belgia, Republica Moldova, Slovenia şi Finlanda.
Adjunctul DIICOT a spus că, pentru 2015, îşi propune, în primul rând, consolidarea instituţională şi o competenţă clară, iar, în al doilea rând, o compatibilizare a structurilor DIICOT cu cele ale Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din IGPR, aşa cum MAI, Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei şi-au asumat prin strategia de combatere a criminalităţii organizate în 2002 în condiţiile preaderării României la UE.
Cooperare mai strânsă în statele UE
"Am dori în 2015 să avem un serviciu specializat de combatere a terorismului şi de combatere a crimei organizate întărite în contextul general al situaţiei actuale din Europa şi din întreaga lume. Ne propunem o cooperare consolidată cu state din UE şi tradiţionala cooperare cu SUA. (...) A fost un an în care DIICOT a funcţionat în parametrii calitativi şi cantitativi de eficienţă. Nu a fost un an strălucit. (...) A fost un an bun", a spus Hosu, la final.
Potrivit raportului de activitate al DIICOT în anul 2014, au fost peste 18.000 de cauze de soluţionat, înregistrându-se o medie de peste 70 de dosare pe procuror. Acelaşi document arată că au fost soluţionate 9.123 de cauze, 15.275 de persoane cercetate, 1.083 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, 3.462 de inculpaţi, dintre care 1.475 arestaţi. De asemenea, în raport se mai precizează că au fost obţinute 1.182 de hotărâri de condamnare definitive referitoare la 3.914 inculpaţi.