Șef de Poliție: ”Viscol e omul meu, știi ce ai de făcut”. MAFIA din Lugoj, MÂNĂ în mână cu Poliția. Cum au ajunș oamenii legii la PICIOARELE interlopilor

Șef de Poliție: ”Viscol e omul meu, știi ce ai de făcut”. MAFIA din Lugoj, MÂNĂ în mână cu Poliția. Cum au ajunș oamenii legii la PICIOARELE interlopilor

Procurorii anticorupție din Timișoara au demonstrat cum mafia țigănească era protejată direct de conducerea Inspectoratului județean de Poliție. În timp ce rromii se lăudau cu relațiile din Poliție și politică, oamenii legii luau șpagă, făceau trafic de influență și chiar racolau alți ofițeri care să sprijine clanul ”Viscol”. Fostul șef al IPJ Timiș, reținut la începutul săptămânii în acest dosar, nu s-a sfiit să primească bani și să facă intervenții pentru protejatul său chiar în perioada în care era deja anchetat, pentru alte fapte grave de corupție, în alt dosar. Ca să scape de interceptări l-a invitat pe rromul evazionist chiar la el acasă, unde discuțiile erau purtate cu telefoanele mobile închise.

La începtul acestei spătămâni au fost reținuți doi comisari-șefi, fostul șef al IPJ Timiș, Sorin Muntean, respectiv șeful interimar al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Dumitru Pavel. Odată cu ei au fost reținuți liderul rromilor din Lugoj, Iulian Boț, zis ”Viscol” și un avocat din cadrul Baroului Timiș, Marin Bîlc. Primii trei sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional, luare de mită,  instigigare la dare de mită, favorizarea făptuitorului. ”Viscol, pe de altă parte, e acuzat că a dat mită polițiștilor și avocatului, mii de euro, precum și de evaziune fiscală, pe lângă constituirea de grup infracțional.

”Viscol” a vândut mașini la negru de peste 1 milion de euro, apoi a dizolvat firmele

În cursul anilor 2011 - 2013, suspectul Boţ Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere - au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul unor firme care importau mașini şi și le revindeau „la negru”, cu eludarea obligaţiilor legale către bugetul de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iulian Boț zis ”Viscol”

Prin intermediul firmelor sale, Boț a cumpărat din Italia mașini în valoare de 15.066.537 lei, pe care ulterior le-a valorificat ,,la negru", folosindu-se inclusiv de livrări fictive în cuantum de 6.234.489 către o firmă din Franța. Apoi, a dizolvat firmele, ca să se piardă urma evaziunii.

Șef de Poliție: ”Viscol e omul meu, știi ce ai de făcut”

Boţ Iulian a reușit să atragă în grupul infracțional mai mulți funcţionari publici din cadrul I.P.J. Timiş, care la rândul lor au apelat la sprijinul unor specialiști, experți, avocați și în final la cooptare în grup a altor funcționari. Muntean Petru Sorin în calitate de inspector şef al IPJ Timiș, având o mai veche relaţie cu Boţ Iulian, a sprijinit grupul infracţional coordonat de acesta. Un dosar penal care trebuia instrumentat de Poliție a fost plasat de Muntean la omul său de încredere, cu ordine precise.  ”Muntean Petru Sorin, cunoscându-l pe făptuitorul Boţ Iulian, l-a chemat la el pe Pavel Dumitru, ofiţer de poliţie judiciară la acea dată în cadrul SIF, şi i-a repartizat în mod direct dosarul respectiv, cerându-i să-l ajute pe făptuitorul Boţ Iulian, pe care l-a prezentat drept „omul lui”, (…) afirmând doar „ştii ce ai de făcut””, arată procurorii DNA.

Ulterior, l-a cooptat în grupul infracţional pe avocatul Bîlc Marin care trebuia sp țină legătura cu procurorul de caz, pentru a aduce probe favorabile rromului evazionist în dosar, în funcție de probele reale rezultate în anchetă. Tot avocatul ținea legătura și cu polițistul Pavel Dumitru, pentru a măslui actele contabile analizate.

Fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Muntean, și șeful SICE, Dumitru Pavel, încătușați

Șeful Poliției  a pus la punct strategia prin care ”Viscol” eluda legea

Procurorii mai arată că, în cida faptului că la începtul anului trecut Sorin Muntean a fost arestat preventiv, în alt dosar penal, ocazie cu carea  fost și revocat din funcția de conducere, fiind pus la dispoziția Inspectoratului, ”pe timpul cât se afla sub control judiciar, Muntean Petru Sorin a continuat activităţile de sprijinire a grupului infracţional astfel organizat şi împreună cu Pavel Dumitru care în luna aprilie 2015 a fost promovat în funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, au stabilit ca cercetarea penală a făptuitorului Boţ Iulian să fie continuată de un alt ofiţer de poliţie judiciară, identificându-l şi racolându-l în grupul infracţional pe un ofițer judiciar(...). Cu prilejul discuţiilor ce au avut loc, Muntean Petru Sorin i-a cerut în clar noului ofiţer desemnat să efectueze cercetarea penală, să-l sprijine pe făptuitorul Boţ Iulian prin susţinerea la procuror a necesităţii efectuării unei expertize contabile, cerându-i lui Pavel Dumitru să identifice (...) un expert contabil prin intermediul căruia membrii grupului ar fi putut să muşamalizeze activitatea infracţională desfăşurată de Boţ Iulian.(…) Au rezultat de asemenea date şi indicii conform cărora Muntean Petru Sorin, a primit de la făptuitorul Boţ Iulian şi suma de 1.000 euro în perioada în care acesta din urmă era cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor. În cadrul grupului infracţional, Muntean Petru Sorin a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin stabilirea „strategiilor” prin care făptuitorul Boţ Iulian putea fi favorizat, stabilind întâlniri între membrii grupului şi activităţile pe care fiecare urma să le desfăşoare”.

Ofițerii de la conducerea IPJ Timiș au intermediat și șpaga de 3.500 de euro pe care ”Viscol” a dat-o ofițerului care instrumenta cazul.

Ca să se asigure că nu va fi interceptat, Muntean ”şi-a luat măsuri de prevedere (…), sens în care discuţiile le-a purtat fie în şoaptă, fie pe hol, fie în localuri publice, în maşina personală sau la domiciliu, după ce se asigura că în apropiere nu există telefoane mobile sau alte dispozitive tehnice de interceptare, cerând uneori la finalul întâlnirilor, în acelaşi scop, ca membrii grupului să plece pe rând. De asemenea, Muntean Petru Sorin, prin multiple convorbiri telefonice avute într-un limbaj eliptic cu Bîlc Marin, i-a cerit acestuia să-l cheme pe făptuitorul Boţ Iulian la întâlniri clandestine pentru a-i trasa sarcinile ce trebuie să le îndeplinească, Boţ Iulian executând toate aceste dispoziţii”, mai arată procuroii DNA.

Avocatul Marin Bâlc

Șefii Poliției Timiș mituiți cu zeci de mii de euro

Din actele dosarului a rezultat că Boţ Iulian a dat membrilor grupului infracţional până în prezent suma de 30.000 euro, ”din care 7.000 euro lui Muntean Petru Sorin, 7.000 euro lui Pavel Dumitru, 7.000 euro lui Bîlc Marin, 2.000 euro la un expert contabil neidentificat până în prezent şi 1.000 euro la un traducător, sume remise anterior lunii mai 2015, 4.000 euro lui Pavel Dumitru, 1.500 euro lui (...), 500 euro lui Bîlc Marin după luna mai 2015. De asemenea a făcut demersuri pentru refacerea în fals a unor evidenţe contabile ale firmelor SC (...) SRL şi SC (...) SRL ambele din Lugoj”, arată procurorii anticorupție în referatul prin care s-a propus arestarea preventive a inculpaților.

Protejați de Poliție, rromii din canul”Viscol” au terorizat Lugojul

În timpul anchetei procurorii au stabilit modul în care liderii clanului ”Viscol” au reuşit atragerea de-a lungul timpului, în sfera de influenţă, a diferiților funcţionari cu poziţii de conducere în instituţiile abilitate în asigurarea ordinii şi siguranţei publice care, în schimbul diferitor avantaje patrimoniale şi sume de bani, aveau menirea de a asigura protecţia activităţilor infracţionale ale clanului.

Activităţile infracţionale ale clanului ”Viscol” acoperă practic întreaga sferă a lumii interlope – de la camătă, şantaj şi extorcări de bani prin exercitarea de violenţe până la activităţi comerciale evazioniste şi tranzacţii imobiliare frauduloase. ”Membrii clanului au devenit proprietarii unui număr important de imobile din Lugoj, unele dintre acestea cu o valoare istorică deosebită, în contextul retrocedărilor de imobile trecute în proprietatea statului în perioada comunistă. În acest scop, membrii grupării au folosit în procedurile de retrocedare diferite înscrisuri falsificate în prealabil – promisiuni de vânzare-cumpărare, împuterniciri, acte succesorale etc. Nu în ultimul rând, după ce au intrau în posesia unora dintre imobile (mai ales în cazul clădirilor cu mai multe apartamente), membrii clanului recurgeau la acte de ameninţare şi şantaj la adresa proprietarilor celorlalte apartamente din imobil, pe care îi determinau astfel să le înstrăineze propriile imobile la preţuri mult sub valoarea reală.

În acest context, pe fondul luptei pentru a intra în posesia imobilelor de patrimoniu din centrul Lugojului, între membrii clanului ”Viscol” şi membrii altor clanuri de rromi rivale au izbucnit, de-a lungul timpului, diferite confruntări deosebit de violente – ca exemplu, situaţiile conflictuale din 2009 când membri ai clanului ”Viscol” au tras mai multe focuri de armă în casa unei familii rivale, gloanţele trecând prin geamuri şi ajungând până în curtea interioară sau înscenarea pusă la cale unei alte familii rivale, prin „plantarea” unui pistol şi a unei grenade în locuinţa acestora, vizată ulterior de o percheziţie a organelor de poliţie; cazul din 2013, când liderul clanului ”Viscol” împreună cu mai multe persoane au pătruns în locuinţa unui rival, pe care l-au împușcat în ambele picioare etc.”, se mai arată în referatul de propunere a arestării preventive a inculpaților. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)