Șef de la Antidrog, arestat! Conducea o rețea ce folosea informațiile pentru șantaj
- Dragos Manea
- 17 august 2020, 14:06
Un fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj-Napoca a fost arestat preventiv.
Acesta a fost acuzat că este liderul unei grupări de detectivi care șantaja mai multe persoane, printre care și oameni de afaceri.
Membrii grupării erau sprijiniți de un agent șef principal de poliție de la Serviciul de Permise și Înmatriculări Cluj.
Procurorii DIICOT din București au dispus duminică reținerea pentru 24 de ore a patru persoane, care au calitatea de inculpați, fiind acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fals informatic și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Astfel, anchetatorii au descoperit că „în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani”.
„În ceea ce privește modul de operare utilizat de către membrii grupării, acesta consta în identificarea unor persoane care ar putea fi pretabile la implicarea în activități infracționale din sfera traficului internațional de droguri.
Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării erau generate în două modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către aceștia au rezultat informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era în opinia acestora generator de astfel de profituri financiare”, mai arată procurorii DIICOT.
Judecătorii au încuviințat propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor patru persoane reținute în acest dosar, scrie BZC.ro.