Marcel Ciolacu, prezent la ședința de urgență de la Ministerul Mediului. Propunerile premierului. Update

Marcel Ciolacu, prezent la ședința de urgență de la Ministerul Mediului. Propunerile premierului. Update Mircea Fechet. Sursa foto: Facebook

Update:

În această dimineață, premierul Marcel Ciolacu, alături de miniștrii de resort, a participat la întâlnirea de urgență la Ministerul Mediului, unde s-a discutat cu conducerea ANM, Apele Române și alți oficiali implicați.

Potrivit surselor, premierul a primit actualizări referitoare la evoluția ciclonului care a intrat în România și care și-a modificat traiectoria.

„A fost astăzi ședință la Ministerul Mediului, se mai face și după amiază o ședință. Din ultimele informări, ciclonul se va muta din est în partea de sud Călărași, Dâmbovița, Ialomița. Acolo sunt bazine piscicole și există risc să se spargă”, ar fi transmis Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, premierul a solicitat formarea unor echipe mixte care să meargă din ușă în ușă pentru a informa populația despre situația actuală.

De asemenea, el a cerut ca persoanele cu dizabilități, cele care necesită dializă sau care au alte afecțiuni medicale grave să fie relocate în zone mai sigure înainte de sosirea ploilor.

Știre inițială:

Mircea Fechet a organizat vineri, la Ministerul Mediului, o ședință de urgență a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență. Potrivit acestuia, ne aflăm într-o situație de urgență.

Ministrul a subliniat că pe Dunăre nu sunt așteptate probleme, deoarece digurile de pe partea românească pot rezista la debite ce depășesc 9.500 mc/s. Totuși, el a menționat că se monitorizează cu atenție cursurile de apă interne.

„Ce pot să spun este că vom fi pregătiți de intervenție rapidă unde va ploua mai mult”, a punctat acesta.

Ședință de urgență, convocată de ministrul Mircea Fechet

„La 12.00 este convocată o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență, respectiv după ce, la 10.00, vom avea toate informațiile, inclusiv avertizările hidrologice.

Vom ști exact unde să ne concentrăm resursele. Duminică ne așteptăm să fie ziua cea mai grea. Până atunci suntem în alertă”, a transmis Mircea Fechet pentur Mediafax.

Ministrul a mai subliniat vineri că oamenii ar trebui să fie atenți la informațiile furnizate de autorități, deoarece toate aceste date sunt transmise în fiecare județ către prefecturi, inspectoratele pentru situații de urgență și primării.

Inundații, cod portocaliu

Inundații. Sursa foto: Facebook

Oamenii din zonele afectate, îndemnați să respecte indicațiile autorităților

Mircea Fechet a accentuat că primarii trebuie să avertizeze populația, având în vedere că nu toți cetățenii, în special cei din mediul rural, au acces la telefon sau sunt atenți la mesajele RO-Alert.

În comunitățile mici și rurale, îndemnul său a fost ca cetățenii să fie vigilenți la anunțurile autorităților.

De asemenea, a menționat importanța asigurării sprijinului și ajutorului prioritar pentru persoanele vulnerabile în cazul în care s-ar ajunge la evacuări sau autoevacuări, subliniind rolul autorităților locale, care cunosc bine situația fiecărei persoane.

Ciclonul Ashley va aduce cantități importante de apă

Mircea Fechet a adăugat că ciclonul Ashley va traversa România de la vest la est, aducând cantități semnificative de precipitații.

Ploaie torențială

Ploaie torențială. Sursa foto: Ajaya khadka/ Pixabay

Ministrul Mediului a menționat că accentul se va pune pe bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, pentru că aici există riscul, ca urmare a unor precipitații abundente în acele zone, să fie scurgeri de pe versanți și probleme pe niște cursuri de apă inferioare.

Revista presei
Limba lui Hristos