Inspecție la digurile din Dolj. Ministrul Mediului monitorizează riscurile de inundații

Inspecție la digurile din Dolj. Ministrul Mediului monitorizează riscurile de inundațiiMinistrul Mediului. Sursa foto: Facebook/ Mircea Fechet

Ministrul Mediului a efectuat luni un zbor deasupra zonei Dunării pentru a monitoriza debitul fluviului și potențialele riscuri de inundații. Mircea Fechet a fost însoțit de specialiști de la Apele Române și de reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență.

Specialiștii au evaluat condiția lucrărilor de îndiguire și a măsurilor de protecție împotriva inundațiilor, având în vedere creșterea debitului Dunării și impactul devastator al viiturii în zonele din aval.

Ministrul Mediului evaluează digurile din Dolj și debitul Dunării

Ministrul a efectuat o inspecție la Digul din zona Rast - Bistreț, județul Dolj, care a suferit pagube semnificative în urma inundațiilor din 2006, când circa 22.000 de hectare de teren și numeroase localități au fost inundate.

Din câte m-au informat colegii mei de la Apele Române Jiu, în ultima perioadă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, formațiile de lucru Dunăre-Bistreț și Dunăre – Nedeia au continuat lucrările de prevenție și întreținere a acestor zone și în altele din aria lor de activitate.

Am primit asigurări de la specialiștii ANAR că digul va rezista sută la sută pe această secțiune. Putem spune că nu mai este punct critic”, a completat ministrul Mediului.

Dunăre

Dunăre. Sursa foto: Facebook/ Mircea Fechet

1.200 km de diguri, verificați de specialiști

„Este vorba de 1.200 de km de diguri, pe care le vom verifica și acolo unde sunt puncte vulnerabile, aterizăm și se vor face verificările în teren, la fața locului. Prima oprire a fost la Portile de Fier.

Am discutat cu specialiștii de aici care este situația digului din zona hidrocentralei, ce debit ar putea să susțină”, a transmis Mircea Fechet pe Facebook.

Ministrul Mediului a declarat că se efectuează o monitorizare constantă a întregului curs al Dunării pe teritoriul României.

Specialiștii de la fiecare Sistem de Gospodărire a Apelor sunt pregătiți să intervină în orice moment, iar atenția este îndreptată și asupra evoluției debitului Dunării în țările învecinate.

Fechet a mai afirmat că autoritățile sunt în stare de alertă, iar echipele ANAR au pregătit mii de saci de nisip pentru a răspunde rapid la situație.

Se estimează că viitura va afecta România la sfârșitul săptămânii, ceea ce face esențială o acțiune proactivă.