Când vine urgia în România. A fost emis cod roșu. Update

Dunărea. Sursa foto: Facebook

Update 2:

Conform prognozei realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în zilele următoare, debitul Dunării la intrarea în țară ar putea ajunge la niveluri alarmante comparativ cu mediile multianuale din lunile septembrie și octombrie.

Sorin Lucaci, director al Administrației Naționale „Apele Române”, a discutat despre măsurile luate în pregătirea pentru viitura care se apropie pe Dunăre, evidențiind că, în prezent, se așteaptă niveluri de creștere ale apei care sunt gestionabile.

„Această valoare de 9.500 m³ pe secundă este gestionabilă de către Apele Române. Până la un debit de 10.000 m³ pe secundă, nu se atinge nivelul digurilor“, a subliniat Lucaci.

Lucaci a adăugat că Administrația Națională „Apele Române” a instituit starea de permanență în administrațiile bazinale afectate, respectiv cele din Jiu, Olt, Argeș și Buzău.

Această stare de permanență a fost activată în fiecare județ, iar personalul tehnic de exploatare a fost instruit corespunzător. El a menționat că echipa monitorizează constant lucrările de apărare existente și este pregătită să intervină cu utilajele și resursele necesare, în cazul în care va fi nevoie.

Update 1:

O conferință de presă a avut loc după ședința de la Guvern, unde autoritățile au anunțat măsurile pe baza cărora s-a discutat.

Elena Mateescu, directoarea ANM, a recapitulat prognoza meteo pentru zilele viitoare, când vom avea coduri roșii de ploi și vreme rea.

Potrivit acesteia, cele mai mari cantități de precipitații sunt așteptate în Oltenia, Muntenia, în Carpații Meridionali și de Curbură, iar începând de vineri dimineață prognoza meteo va fi actualizată.

La rândul lui, directorul de la Apele Române a ținut să dezmintă informațiile conform cărora debitul Dunării va ajunge la 15.000 m3/s, precizând că un astfel de debit nu va exista în această perioadă.

Raef Arafat a anunțat că în această seară de la ora 19.00 va avea loc o videoconferință de lucru cu comitetele pentru situații de urgență. O alta va avea loc și mâine, însă doar cu reprezentanții județelor vizate de avertizările meteo.

S-a luat decizia și ordinul e pregătit de mobilizare a unor forțe suplimentare pentru unele județe către unele județe cu risc. Acest ordin e dat pentru o situație care ar fi început sâmbătă. Pe comunicarea de mâine vom ajusta această măsură. Să nu mai luăm forțe din județele care ar putea fi afectate.

la acest moment ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către județele la care ne-am aștepta să aibă probleme. Mâine vom ajusta în funcție de datele de la ANM.

În această seară ministrul Predoiu va avea o videoconferință și mâine încă una ca să stabilim măsurile”, a continuat șeful DSU.

Știre inițială:

Marcel Ciolacu a convocat joi, de la ora 16.00, o întâlnire operativă pentru a discuta despre măsurile necesare pentru situația de pe Dunăre.

Ședința vine în contextul avertizărilor meteo emise de specialiști, care anunță cantități mari de apă.

Situația de pe Dunăre, în atenția autorităților

La întâlnirea operativă sunt așteptați să participe vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și Sorin Lucaci, Directorul General al Administrației Naționale Apele Române.

De asemenea, vor fi prezenți Rădoi Ianăș de la Societatea Hidroelectrica, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, și Georgian Pop, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Cu toate acestea, autoritățile au dat asigurări că viitura de pe Dunăre nu va fi atât de puternică ca în statele vecine, însă măsurile au scopul de a preveni eventuale inundații.

Viitura. Sursa foto: Arhiva EvZ

Ciclonul Ashley vine peste România

Ciclonul Ashley va aduce precipitații semnificative în Oltenia și Muntenia, estimându-se între 80-100 l/ml, și va determina o creștere a debitului Dunării, ajungând la 9000-9500 mc/s.

De asemenea, pe râurile din trei bazine hidrografice s-ar putea emite avertizări cod roșu.

Mircea Fechet a declarat că autoritățile sunt pregătite să răspundă la aceste provocări.

Ministrul a mai spus că situația nu va impune evacuarea românilor care locuiesc lângă Dunăre, deoarece debitul nu va crește extrem de mult, astfel încât să fie nevoie.

Ciclon. Sursa foto: Pixabay

Viitura pe Dunăre ar putea ajunge în România pe 1 octombrie

Furtuna ar putea cauza dificultăți în diverse localități, iar autoritățile sunt în stare de alertă, în special în regiunile unde digurile de apărare au fost slăbite de viiturile anterioare.

Reprezentanții de la Apele Române subliniază că, în cazul în care debitul de pe Dunăre depășește 15.000 de metri cubi pe secundă, similar cu inundațiile din 2006, digul din Borcea ar putea ceda, iar Autostrada Soarelui ar putea fi inundată.

Județele Teleorman, Giurgiu și Dolj se confruntă cu o situație similară. Pe măsură ce Dunărea continuă să crească, se estimează că viitura ar putea ajunge în România pe 1 octombrie, când debitul ar putea atinge 8.000 de metri cubi pe secundă, ceea ce este dublu față de nivelul obișnuit pentru această perioadă.