Autoritățile au intrat în alertă după apariția noii tulpini a virusului SARS-COV-2, apărută în Africa de Sud. O ședință de urgență a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), condus de Raed Arafat, are loc sâmbătă, 27 noiembrie, pentru reactualizarea listei țărilor care fac parte din zona roșie. Se decid, de asemenea, noile restricții care se vor aplica în contextul răspândirii în Europa a variantei Omicron.
UPDATE 4: Directorul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol: „În prezent, în România există 7 laboratoare care efectuează secvențieri, dar capacitatea lor este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 1000 de probe pe zi, altele 200-300 pe zi.
Am alertat toate spitalele COVID pentru a ni se transmite probele, în special de la cazurile grave. Vrem să vedem, în primul rând, dacă această tulpină provoacă simptome mai grave.
La toate cazurile care se internează medicii vor întreba dacă oamenii au fost în țările africane sau dacă au avut contact cu oameni care au venit din zona respectivă.”
UPDATE 3: Raed Arafat: „Astăzi s-a întrunit online CNSU, pentru a lua măsuri suplimentare față de cele anunțate de CNSU referitor la lista țărilor. Mare parte dintre ele erau în zona verde, însă având în vedere avertizările, s-au făcut câteva modificări. Începând cu data publicării acestei hotărâri, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbaba intră în zona roșie.
Toate persoanele - cetățeni români și cetățeni ai statelor europene - care sosesc în România din țările pe care le-am menționat anterior, se impune carantina pentru o perioadă de 14 zile, fie la domiciliu sau la locația declarată dacă există posibilitatea delimitării. Sau special destinate puse la dispoziție de administrațiile locale. Trebuie să ne asigurăm că persoana respectivă nu transmite mai departe infecția.
Pentru persoanele amintite se impune oblig testării la sosirea în România, în a opta zi de la sosire, iar în cazul unui rezultat negativ, pot ieși din carantină în ziua a 10-a. În caz contrar, la 14 zile se iese din carantină”.
UPDATE 2: Alexandra Rafila - S-a lansat o alertă în 7 țări. Au fost lansate tulpini de îngrijorare, care se pare că are mutații majore și dpdv al consecințelor - eficacitatea vaccinării se păstrează. Având în vedere alertele de la OMS, România s-a adaptat măsurilor recomandate de aceste instituții. A fost adoptată o hot a CNSU, prin care se interzic călătoriile în această zonă afectată sau dinspre ea. Oricum, călătorii români din zonele respective vor fi carantinați 14 zile, iar în prezența unui test - pot ieși din carantină într-un interval de zece zile.
Trebuie, totuși, să spunem foarte clar că, în urma discuțiilor cu premierul, care este foarte implicat , măsurile de vaccinare și de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele de sănătate și vaccinarea este soluția care se consideră a fi oportună. Populația ar trebui să țină cont de acest lucru, pentru că nu știm cum va evolua situația. Distanțarea socială, purtarea măștii rămân în vigoare.
Certificatul verde se referă la documentul adoptat de PE la călătoria între statele membre. Vom încerca să găsim o soluție administrativă, ia introducerea sa să poată să fie făcută atunci când există o creștere susținută și o infectivitate cumulată susținută.”
UPDATE 1: S-a actualizat lista țărilor care intră în zona roșie cu risc ridicat de infectare. Astfel, potrivit surselor, trec în zona roșie următoarele state: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbaba. Se interzice accesul pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei a cetățenilor străini din teritoriile amintite.
Românii care vin în țară din aceste țări trebuie să intre în carantină, care se referă la 14 zile petrecute la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea limitării distanței față de ceilalți membri ai familiei.
Știre inițială: Autoritățile din România decid, în aceste momente, ce măsuri restrictive se vor aplica pe teritoriul țării noastre, după apariția tulpinii Omicron sau B.1.1.529, care știm că a fost identificată în Belgia.
Noi restricții în România, după apariția tulpinii Omicron
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că autoritățile ar putea introduce carantina pentru persoanele care se întorc din Africa de Sud, chiar dacă sunt vaccinate. După finalizarea ședinței CNSU, autoritățile vor anunța dacă urmează impunerea unor alte măsuri suplimentare pentru a evita răspândirea noii variante, despre care se susține că prezintă virulență mai ridicată decât Delta.
În altă ordine de idei, premierul Nicolae Ciucă și-a programat la în dimineața zilei de sâmbătă, la ora 11.00, o întrevedere de lucru cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit Agenției Naționale de Presă. Anunțul ședinței vine după ce prim-ministrul a transmis că „Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional”.
Nicolae Ciucă: „Vom anunța în cel mai scurt timp măsurile...”
„Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, arată un mesaj transmis de Guvern.
Mai multe state din Uniunea Europeană au luat deja decizii de ultimă oră pentru cetățenii care se deplasează pe teritoriul Africii de Sud astfel încât să țină sub control tulpina Omicron.
Tot ce știm despre tulpina B.1.1.1.529 sau Omicron
B.1.1.1.529 a apărut pentru prima dată în Africa de Sud în luna noiembrie. În prezent, varianta se răspândește foarte rapid – în special în Gauteng, cea mai populată provincie în care se află și Johannesburg, numărul de noi infecții a crescut masiv. Până acum s-a vorbit despre aproximativ 100 de secvențieri ale variantei. B.1.1.1.529 a fost găsită și în Botswana, iar turiștii au răspândit-o și în Hong Kong și Israel.
Multe țări au emis restricții de călătorie, inclusiv Germania. Israelul a impus în prezent interdicții pentru persoanele din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini, care vor să intre pe teritoriu, măsura fiind preluată și de Guvernul britanic.
Varianta se deosebește de altele prin numărul mare de mutații. Aceasta poartă un total de 32 de mutații numai în importanta proteină spike, partea virusului cu care se atașează și pătrunde în celulele gazdă umane. Spre comparație, varianta Delta prezintă un număr de doar 8 modificări la nivelul proteinei. Mai mult decât atât, B.1.1.529 are mai multe de zece schimbări în alte părți ale genomului său. Trei dintre mutații sunt localizate în apropierea așa-numitei fante Furin de pe proteină, care este foarte importantă pentru virus. Acest lucru ar putea face ca tulpina B.1.1.529 să fie mai contagioasă.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat, vineri seară, un avertisment cu privire la mutație. „Va ajunge și în România. (...) Se pare că această mutație multiplă la nivelul proteinei spike, proteina celebră despre care toată lumea vorbește, ar putea să facă ineficient vaccinul. De fapt, nu vaccinul, ci anticorpii obținuți în urma vaccinării nu ar mai fi eficienți. Dar în acest moment nu avem informații științifice. Abia s-a secvențiat și nu putem ști, cât timp nu există un studiu care să fie bine realizat și fundamentat. Sunt doar speculații”, a spus ministrul Sănătății.