Schimbări importante în domeniul Sănătății. „Ele vin cu un cost”

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu

Managerii spitalelor au fost convocați de Vlad Voiculescu pentru o video conferință. Aceștia au discutat problema paturilor de la ATI

UPDATE. Vlad Voiculescu a susținut o conferință de presă la care a anunțat măsurile luate. Printre cele mai importante modificări anunțate este cea legată de operații, care vor fi trecute în plan secund. Toate eforturile se vor concentra pe pacienții care au virusul SARS-CoV-2.

„Începând de mâine, vom avea 12 paturi în plus la Victor Babeș, în București. Asta e prima măsură luată în ultimele 48 de ore. A doua ține de reducerea presiunilor de pe UPU. La cifrele pe care le vedem în fiecare zi, trebuie să adaugăm un număr de pacienți care se află la UPU mai mult decât trebuie. Vom deschide noi centre de evaluare. Este un efort în care vom fi sprijiniți de mai multe spitale. Al doilea obiectiv este acela al redirecționării urgențelor către alte spitale care până în prezent nu au oferit servicii de urgențe. A treia măsură luată este aceea a concentrării a tuturor forțelor în perioada următoare față de pacienții care au COVID-19. Asta ar putera să însemne ca anumite spitale, secții și o parte a reusrselor umane să fie concentrate către acești pacienți. Asta vine cu un cost.

Toate aceste măsuri vin cu costuri. Nu țin doar de ceea ce sistemul sanitar face în mod obișnuit, ci și față de cei care au avut deja de suferit din cauza acestei pandemii. Aș vrea să subliniez că sistemul medical nu poate duce singur pe umerii săi pandemia de COVID. Ne confruntăm cu limite. Limite care țin de resursa umană. Mai pe românește, nu putem trage de aceiași oameni la infinit. Avem nevoie să purtați mască, avem nevoie de măsuri de igienă, avem nevoie ca oamenii să se vaccineze, avem nevoie să evitați aglomerația.

Intrăm într-o perioadă în care va fi proba unei generații, așa cum Al doilea război mondial a fost proba generației bunicilor noștri. Vom afla cât de puternici și solidari putem fi. Cu un comportament responsabil putem salva mai mulți oameni decât au murit la Revoluție. Avem șansa să trecem peste această pandemie dacă punem toți umărul”, a anunțat Vlad Voiculescu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mai mulți manageri de spitale au fost convocați de ministrul Sănătății Vlad Voiculescu la o video conferință. Scopul întrunirii a fost suplimentarea de paturi în secțiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19.

Conform informațiilor, ședința a avul loc dupa ora 21:00.

Ministrul le-a cerut managerilor să găsească o soluție pentru bolnavii de coronavirus. La această ședința a participat și secretarul de stat Andreea Moldovan.

Scopul video conferinței inițiate de Vlad Voiculescu a fost de a vedea spitalele unde se mai pot suplimenta paturile de la ATI.

În urma ședinței, Vlad Voiculescu alaturi de managerii spitalelor ar fi găsit noi paturi destinate pacienților cu COVID-19 care au nevoie de îngrijiri.

Ministrul a convocat managerii de spitale la scurt timp după ce Ordinul privind organizarea spitalelor COVID-19 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Prin acest ordin se elimină sintagma de "spital COVID", iar toate spitalele din România care pot avea circuite separate și care au infrastructura necesară vor putea trata bolnavii de COVID-19 în stare gravă.

Până în acest moment, sunt 1.530 de paturi în ATI, iar din ultimele date transmise de autorități știm că sunt ocupate aproximativ 1.448.

“Nu poți să faci paturi ATI peste noapte”

Dupa ședința organizată de ministrul Sănătății, medicul Tudor Ciuhodaru a reacționat, spunând că paturile de ATI nu pot fi realizate peste noapte.

"Puteam să avem valul trei, nu se știe că vine de ieri, de azi. Se știe de atâta timp. Puteam să avem și acele spitale modulare, astfel poate află și domnul ministru de ce stă de trei luni de zile închis Spitalul de la Lețcani. Îndeplinește acum toate condițiile tehnice și este în regulă din toate punctele de vedere. Acolo sunt 100 de paturi de ATI și încă 200 de paturi pentru alte tipuri de pacienți.

Mă întreb unde sunt spitalele de la București, cele de la Romexpo sau cele gonflabile de la Bacău?! Nu poți să faci paturi de ATI peste noapte. Ele presupun o anumită infrastructură, inclusiv de ordin tehnic, iar după ce vom constata că mai arde câte un spital, iar vor da vina pe personalul medical că nu este în regulă. Deși ei forțează prin improvizații în anumite situații critice", a declarat medicul, la Antena 3.