Evenimentul Zilei > Actualitate > CCR: Decizia privind referendumul a fost amânată până pe 12 septembrie. Contestaţiile USL, respinse
CCR: Decizia privind referendumul a fost amânată până pe 12 septembrie. Contestaţiile USL, respinse

CCR: Decizia privind referendumul a fost amânată până pe 12 septembrie. Contestaţiile USL, respinse

Şedinţa CCR s-a încheiat. Judecătorii au amânat însă să ia o decizie privind referendumul până pe 12 septembrie. Contestaţiile USL au fost respinse ca neîntemeiate. Curtea Constituţională a României a reluat în această dimineaţă, la ora 9.00, dezbaterile pe marginea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit rezultatelor finale anunţate ieri de Biroul Electoral Central (BEC) există o singură variantă logică: invalidarea.Pragul de prezenţă obligatoriu de 50% plus unu nu a fost atins. La urne s-au prezentat 46,24% (8.459.053 de alegători) din românii înscrişi pe listele electorale.

UPDATE 17.40. Premierul Victor Ponta a declarat că decizia CCR privind referendumul este una corectă, iar guvernul pe care îl conduce se va reuni vineri pentru a lua măsurile executive necesare pentru punerea în aplicare a solicitărilor venite din partea CCR.
UPDATE 17.31. Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat că decizia CC trebuie respectată, dar că, în acelaşi timp, se constată "iresponsabilitatea politică absolută a Guvernului", pentru că nicăieri în lume nu se stabileşte numărul alegătorilor după încheierea procesului electoral.
UPDATE 17.25. CCR a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui.

Potrivit CCR, au fost respinse contestaţiile formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de PSD şi PNL, de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti.
UPDATE 17.22. Vicepreşedintele PDL, Sulfina Barbu a declarat că nu se aştepta la o asemenea decizie a Curţii Constituţionale, susţinând că dacă listele electorale permanente se pun sub semnul întrebării, ar trebui invalidate şi alegerile locale.

UPDATE  17.20. CCR cere ca Executivul să transmită până pe 31 august listele permanente actualizate cu alegători, potrivit unui comunicat al Curţii.
Preşedintele AEP Ana Maria Pătru a fost chemată la Parlament.
UPDATE.16.30.CCR a amânat să ia o decizie în cazul referendumului până pe 12 septembrie pentru că judecătorii vor pleca în vacanţă, iar la acea dată va avea loc prima şedinţă a Curţii. Deczia trebuia să fie luată cu votul a minim şase judecători din nouă, întrucât legea de funcţionare a Curţii prevede că plenul decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii rezultatatului consultării directe a cetăţenilor. Astăzi, s-au pronunţat pentru invalidarea referendumului cinci judecători, cel de-al şaselea Puşkaş Balint temându-se de faptul că premierul Victor Ponta se va răzbuna pe secuime, au declarat pentru EVZ surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
UPDATE 16.29. Judecătorul CCR, Aspazia Cojocaru a declarat la finalul şedinţei: "Totul trebuia anulat, după mine, pentru că s-au bazat pe date false".

UPDATE 16.28. Ion Predescu, judecător CCR  a declarat, la finalul şedinţei Curţii, că la comunicatul de presă  se vor ataşa documentele de la instituţiile de la care au cerut date.

UPDATE 16.20. Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu a declarat că decizia CCR s-a amânat datorită celor trei contestaţii "şi mai ales una, cea referitoare la numărul cetăţenilor cu drept de vot. CCR nu vrea să meargă pe bâjbâite şi vrea să meargă pe baza noului program al AEP şi să lămurească situaţia, numărul alegătorilor cu drept de vot în cunoştinţă de cauză". În ceea ce priveşte actualizarea listelor electorale, Iancu a afirmat că nu a văzut "vreodată ca actualizările să se facă serios sau să se facă vreodată", adăugând că se pot schimba şi listele electorale, dar poate şi numărul votanţilor .
UPDATE 16.00. Şedinţa CCR s-a încheiat. Judecătorii au amânat să ia o decizie în cazul referendumului. Judecătorii vor verifica listele electorale până pe data de 12 septembrie. Până atunci, Crin Antonescu va rămâne la Cotroceni în calitate de preşedinte interimar.
În urmă cu o zi, judecătorii CCR au solicitat  informaţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Institutului Naţional de Statistică, necesare soluţionării contestaţiilor.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a trimis Curţii Constituţionale documente care demonstrează că numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie este de 18.292.514.
"Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

Miercuri seara, CCR a precizat că au fost înregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central în legătură cu referendumul privind demiterea preşedintelui României desfăşurat pe 29 iulie.

"După înregistrare, s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un număr de 18.548 de procese-verbale întocmite de secţiile de votare din ţară şi străinătate. În acelaşi timp, au fost înregistrare trei dosare având ca obiect contestaţii, precum şi mai multe cereri din partea cetăţenilor cu privire la rezultatul referendumului", a specificat Curtea.
Curtea va lua o decizie cu votul a minim 6 judecători din 9, întrucât legea sa de funcţionare prevede că plenul decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii rezultatului consultării directe a cetăţenilor. De la Curte decizia va ajunge în Parlament pentru a fi citită.
USL cere validarea referendumului
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi preşedintele Senatului, Petru Filip au cerut CCR să valideze referendumul, ceea ce ar echivala cu demiterea preşedintelui.
În contestaţiile depuse, aceştia au susţinut, între altele, că baza legală în care a fost convocat referendumul din 29 iulie a fost OUG 41/2012, care elimina cvorumul. Un alt argument invocat pentru validarea referendumului a fost acela că numărul persoanelor cu drept de vot este de 16.548.225 persoane, dar şi "boicotarea deschisă" a referendumului de către unele forţe politice, ceea ce ar însemna un abuz de drept.
 Şi USL a anunţat că a depus la CCR o sesizare privind referendumul din 29 iulie, dar că, din respect pentru independenţa justiţiei, nu va face public conţinutul acesteia.
În replică, PDL a susţinut că datele finale comunicate de BEC arată că referendumul pentru demiterea preşedintelui României este invalid şi a cerut USL să accepte că a pierdut şi să respecte legea.

CITIŢI ŞI:

  • MRU: USL încearcă deturnarea unei realităţi prin sesizarea depusă la CCR
  • Băsescu despre sesizarea lui Zgonea şi Filip: CCR decide
  • Petiţie în atenţia lui Crin Antonescu: „NU sunt mort şi NU am votat la referendum. Sunt VIU şi trăiesc în România”
  • Vasile Blaga: Datele comunicate de BEC arată că referendumul este invalid
  • Expertul Laura Ştefan demontează contestaţiile USL de după referendum: "Discuţia e închisă"
  • Viviane Reding aşteaptă decizia CCR pentru a comenta referendumul