Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a răspuns la o serie de întrebări adresate de jurnalistul postului de televiziune Rossia 1, autorul şi co-gazda emisiunii „Moscova. Kremlin. Putin”, Pavel Zarubin.
Unul din subiectele abordate în cadrul interviului a fost securitatea informațională.
Liderul de la Kremlin s-a arătat dezamăgit de poziția Statelor Unite, după ce a făcut un apel către Washington de a relua cooperarea în acest domeniu, în urmă cu zece zile; adică nici un răspuns.
„Nu a fost. Din păcate, la fel ca şi în cazul altor inițiative ale noastre cu privire la acest subiect, şi cred că este un subiect foarte important, nu există niciun răspuns, deși există pretenţii continue la adresa noastră cu privire la hiperactivitatea noastră, presupusa hiperactivitate, în sfera informațională, în privinţa amestecului în alegerile de acolo și așa mai departe, care sunt complet neîntemeiate”, a declarat liderul de la Kremlin, scrie Rador.
Potrivit Kremlinului, una dintre principalele provocări strategice de astăzi este riscul unei confruntări pe scară largă în domeniul digital, inclusiv în domeniul cibernetic.
Prin urmare, o responsabilitate specială pentru prevenirea posibilelor conflicte în acest domeniu revine actorilor-cheie care gestionează securitatea informațiilor internaționale (IIS).
Astfel, Moscova ar dori să discute „încă o dată” cu SUA pentru a conveni asupra unui program complet de măsuri practice care vizează reluarea relațiilor în domeniul securității în utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (Tehnologiile informației și comunicațiilor – TIC).
Planul lui Putin era un acord stabilit pe mai multe niveluri. Primul se referă la necesitatea de a restabili dialogul bilateral regulat la nivel înalt între agențiile din cele două țări pe probleme cheie pentru a asigura securitatea informațiilor.
Al doilea exprimă necesitatea de a menține o funcționare continuă și eficientă a canalelor acestor noi modalităţi de comunicare între agențiile relevante din Rusia și Statele Unite prin centre de reducere a riscului nuclear, echipe de intervenție în caz de urgență IT și oficiali la nivel înalt responsabili pentru problemele Iis din cadrul organismelor implicate în asigurarea securității naționale, inclusiv domeniul informațiilor.
Al treilea se referă la ideea dezvoltării și încheierii comune a unui acord interguvernamental bilateral privind prevenirea accidentelor în spațiul informațional, similar acordului sovieto-american privind prevenirea accidentelor în largul mării, în vigoare din 25 mai 1972.
Al patrulea și ultimul punct propus are în vedere schimbul, într-un format reciproc acceptabil, de garanții de neintervenție reciprocă în afacerile interne, inclusiv în procesele electorale, prin TIC și alte metode de înaltă tehnologie. Aici este evidentă referința la controversa privind presupusa interferență rusă în alegerile din SUA, care se referă la problema discutată anterior a conturilor cu știri false și, la modul general, la cea a hackerilor ruși.