Securitatea alimentară a populaţiei, un risc în România? Răspunsuri mult-aşteptate

Securitatea alimentară a populaţiei, un risc în România? Răspunsuri mult-aşteptate

Într-o intervenţie la Radio România Actualităţi (RRA), ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a lămurit dacă ţara noastră este expusă unui risc de securitatea alimentară.

Intervenţia acestuia vine în contextul secetei care a lovit năprasnic agricultura din România, dar şi a măsurilor impuse de pandemia de coronavirus.

Conform statisticilor, aproape un milion de hectare de teren agricol sunt afectate în proporție de peste 50%, astfel că Ministerul Agriculturii derulează un program pentru evaluarea efectelor secetei şi pentru a stabili sumele necesare despăgubirii fermierilor.

„Realizator: Domnule ministru, pentru început, cât de gravă este situația, discutată de altfel și ieri în Parlament?

Adrian Oros: Situația din păcate este destul de gravă, pentru că discutăm aici despre o secetă pedologică severă și puternică, cum nu a fost înregistrată în România, în ultimii zeci de ani.

De aceea am luat și această măsură de a emite rapid ordinul care să ne permită monitorizarea și cuantificarea pagubelor suferite de către fermieri, pentru culturile care au fost însămânțate în toamnă.

Și aici discutăm de peste 2,9 milioane de hectare, grâu, orz, secară, orzoaică și rapiță. Din datele pe care noi le avem, cele mai afectate sigur sunt județele din Moldova și din Dobrogea, și așa ca să aveți o dimensiune, în Constanța sunt calamitate 416 mii de hectare, în Tulcea 129 mii, în Ialomița 123 de mii, în Brăila 97 de mii, Buzău 75 de mii, Galați 61 de mii de hectare.

Când vom definitiva și vom totaliza toate datele pe care acum colegii mei de la direcțiile agricole județene și cei care fac parte din comisiile de despăgubiri le vor centraliza și le vor trimite la Ministerul Agriculturii vom ști exact care este suprafața calamitată și în ce proporție este această suprafață calamitată, astfel încât să putem să ne facem un calcul privind și dimensiunea despăgubirilor.

Realizator: Un lucru este clar, că situația este foarte gravă și pentru că spuneați de despăgubiri, cu siguranță fermierii care ne ascultă la această oră se întreabă ce despăgubiri pot primi și mai ales în ce condiții se vor acorda acestea?

Adrian Oros: Eu m-am ferit în toată această perioadă să creez expectanțe și să spun exact, pentru că la această dată nu știm, neavând datele finale, nu știm care este dimensiunea pagubei și cât anume ar trebui să alocăm.

Dar cu siguranță, le-am promis oamenilor și o să ne ținem de promisiune, o să acordăm despăgubiri tuturor celor care au fost afectați de secetă și de aceea le-am spus că cei care doresc să reîntoarcă culturile, adică să reînsămânțeze, să anunțe acele comisii județene pentru situații de urgență, să se prezinte să consemneze pagubele, ca ei să poată să reînsămânțeze.

Și majoritatea dintre ei, oarecum încurajați și de faptul că în ultima perioadă au fost ceva precipitații, deși nu suficiente, cel puțin așa...

Realizator: Și se anunță în continuare în următoarele zile, da.

Adrian Oros: Și se anunță iarăși. Au avut curaju să facă acest lucru, să reînsămânțeze, astfel încât să-și diminueze din pierderi pe anul acesta în ideea în care vor obține totuși niște producții bune pentru ceea ce acum însămânțează.

Realizator: Domnule ministru Adrian Oros, cu siguranță foarte mulți oameni se întreabă cât de gravă va fi afectată producția din acest an, cu toate că la nivel mondial, din câte știu, situația nu este considerată dramatică, inclusiv analiștii intervievați de Bloomberg spun că la nivel global există prea mult grâu.

Ne puteți urmări și pe Google News