Secţii de votare în străinătate. Țările unde MAE nu va organiza votul pentru diaspora
- Antonia Hendrik
- 4 iunie 2024, 18:26
Secţii de votare în străinătate. Cele mai multe secții vor fi în statele cu comunităţi mari de români. Dar MAE a anunțat, de asemenea, unde nu se va organiza votul, din motive de securitate.
Secţii de votare în străinătate. Unde pot vota românii
Potrivit comunicatului, Ministerul Afacerilor Externe va organiza 915 secţii de votare în străinătate, la alegerile din 9 iunie, cel mai mare număr de până acum. Cele mai multe secții vor fi în statele cu comunităţi mari de români, Italia, Spania, Regatul Unit. Dar nu vor fi organizate secţii în Ierusalim, Odessa, Afganistan, Mali.
Lista cu secţiile și adresele a fost publicată de MAE și o puteți analiza pe site-ul oficial: mae.ro.
Lista cu cele mai multe secţii de votare în străinătate
MAE mai arată că „statistic, sunt cu 80 de secţii mai mult decât cele înfiinţate la alegerile prezidenţiale din 2019, când au fost înfiinţate 835 de secţii de votare, 167 de secţii mai mult decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020, când au fost înfiinţate 748 de secţii şi cu 474 de secţii mai multe decât la europarlamentarele din 2019”. Mai jos că prezentăm lista:
- Italia - 150
- Spania - 147
- Marea Britanie – 104
- Germania - 87
- Franţa şi Principatul Monaco – 67
- Republica Moldova – 52
- SUA - 45
- Belgia - 24
- Austria - 17
- Irlanda - 16
Iulian Ivan a mai anunțat că „din motive obiective, nu se vor organiza secţii de votare în următoarele state şi oraşe:
- Afganistan, pentru că militarii români au fost restraşi din teatrele de operaţiuni,
- Mali, pentru că nu mai avem militari în acest stat,
- Odessa, unde activitatea Consulatului este suspendată temporar.
- În Sudan, activitatea misiunii a fost preluată de ambasada României la Addis Abeba.
- În Venezuela, misiunea diplomatică a fost închisă.
- În Libia, a fost relocată la Tunis.
- În Coreea de Nord, activitatea este suspendată temporar iar la Ierusalim, din cauza condiţiilor de securitate din zonă”.
Câte voturi și ștampile au fost distribuite
Iulian Ivan a mai subliniat faptul că au fost expediate din ţară peste 2,5 milioane de buletine de vot, aproximativ 8.400 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”. De asemenea, au fost expediate peste 2,3 milioane de timbre autocolante și 6.217 tablete.
„În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului informatic care este utilizat prin intermediul tabletelor, săptămâna aceasta deja a început o sesiune de testare a funcţionării sistemului. Ieri a avut loc o testare la nivel naţional, iar pe data de 5 iunie vor intra în această sesiune şi colegii de la misiunile diplomatice”, a mai explicat Iulian Ivan, conferința de presă.