Evenimentul Zilei > Social > Secretul pe care bărbații l-ar vrea îngropat. O spun și psihiatrii
Secretul pe care bărbații l-ar vrea îngropat. O spun și psihiatrii

Secretul pe care bărbații l-ar vrea îngropat. O spun și psihiatrii

Depresia este o tulburare de dispoziţie care poate provoca simptome severe ce afectează emoţiile, gândirea şi activităţile zilnice, cea mai mare frecvenţă a acestei afecţiuni la femei putând fi explicată prin existenţa unor factori biologici, hormonali şi sociali predispozanţi. Dar ce se întâmplă în cazul bărbaților?

Depresia este cauzată de o combinaţie de factori genetici, biologici, de mediu şi psihologici, însă nu este un semn al slăbiciunii unei persoane sau al unui defect al caracterului. Majoritatea persoanelor care suferă de depresie au nevoie de tratament pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, spun specialiștii în sănătate mintală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 350 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume, majoritatea fiind adulţi la vârsta corespunzătoare pentru muncă. Peste 30 de milioane de persoane suferă de depresie doar în Europa, fiind una dintre cele mai frecvente boli din statele membre ale UE.

Rata depresiei la bărbați ar putea fi aproape egală cu cea a femeilor, însă mulți bărbați nu recunosc că suferă de depresie. Specialiștii de la Harvard vin cu explicații.

Povestea lui Eric Weaver

Tristețea nu este macho – asta știa Eric Weaver. Când depresia l-a cuprins pe sergentul de poliție din Rochester, New York, a luat o altă înfățișare: furia. Pentru fostul lider al echipei SWAT și culturist de competiție, era bărbătesc și ușor să fii furios.

Tatăl a trei copii, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a fiert într-o stare aproape constantă de furie. „Într-un minut eram bine, iar în următorul minut țipam la copiii mei și dădeam cu pumnul în perete”, își amintește el. „Copiii mei mă întrebau: <<Ce s-a întâmplat cu tati? De ce este atât de supărat tot timpul?>>. Probabil că am auzit asta de 1.000 de ori”.

„M-am gândit să mă sinucid în fiecare zi”

Timp de ani de zile, Weaver nu a știut ce s-a întâmplat. „Credeam doar că sunt un nesimțit”. Posibilitatea ca el să fie deprimat nu i-a trecut niciodată prin cap până când fațada furioasă a început să se destrame, lăsându-l fără alte sentimente în afară de disperarea absolută. Lacrimile au venit în cele din urmă într-o seară, când i-a mărturisit soției sale adevărul dureros: „M-am gândit să mă sinucid în fiecare zi”.

Confuzia lui Weaver cu privire la ceea ce îl chinuia nu era neobișnuită. Aproximativ o treime din cele 18 milioane sau mai mult de americani care suferă de depresie în fiecare an sunt bărbați. Cu toate acestea, experții spun că, prea des, bărbații nu reușesc să recunoască simptomele și să primească tratamentul de care au nevoie. „Bărbaților nu le este ușor să ceară ajutor”, spune  prof. dr. Thomas Insel, director al Institutului Național de Sănătate Mintală (NIMH).

„Aceasta este o genă care trebuie să se afle pe cromozomul Y”. Într-un efort de a remedia acest punct orb masculin, în 2003, NIMH a lansat o campanie educațională în care bărbați adevărați vorbesc despre experiențele lor cu depresia. Poveștile lor erau net diferite de cele ale femeilor.

De ani de zile, experții au suspectat că genul face o mare diferență în cazul depresiei. Studii din New York până în Noua Zeelandă au constatat în mod repetat aceeași statistică surprinzătoare: Aproximativ de două ori mai multe femei decât bărbați suferă de depresie. Această constatare a fost considerată una dintre faptele de bază ale sănătății mintale moderne. Cu toate acestea, ea a fost recent atacată de critici care, îngrijorați de faptul că depresia masculină este insuficient raportată, ridică o întrebare: Oare bărbații suferă de fapt la fel de mult ca și femeile?

Decalajul dintre femei și bărbați în ceea ce privește depresia

Psihologul William Pollack, doctor în psihologie de la Harvard, conduce lupta împotriva diferenței de gen bine înrădăcinate în ceea ce privește depresia. Director al Centrului pentru bărbați de la Spitalul McLean, Pollack susține că rata depresiei la bărbați ar putea fi aproape egală cu cea a femeilor. ”Uitați-vă doar la ratele de sinucidere, spune el: Sinuciderile masculine depășesc numărul femeilor cu patru la unu. Acest raport este mult prea mare pentru a spune că cifrele privind depresia bărbaților sunt atât de scăzute”, spune specialistul.

Bărbații nu vorbesc despre faptul că sunt triști sau deprimați

Pollack și alții susțin că depresia masculină nu este recunoscută deoarece, spre deosebire de versiunea feminină, deseori nu se încadrează în semnele din manuale – cel puțin în stadiile incipiente, când este cel mai ușor de intervenit. O depresie clinică în toată regula arată cam la fel la ambele sexe. Dar în preludiul unei crize, acea disperare tot mai profundă este adesea exprimată în moduri foarte diferite.

Spre deosebire de femei, „bărbații nu vin vorbind despre faptul că se simt triști sau deprimați în sine”, spune prof. dr Sam Cochran, psiholog la Universitatea din Iowa și coautor al cărții Deepening Psychotherapy With Men. „Ei vin plângându-se de problemele de la locul de muncă sau de performanța lor la locul de muncă”.

În loc să fie plângăcioși, bărbații sunt mai predispuși să fie iritabili și furioși – stări de spirit care nu sunt incluse în testele clasice de diagnosticare. „Tristețea și neputința lor sunt ascunse în spatele unei măști de furie”, spune Pollack. Adesea, din păcate, nici medicii și nici bărbații înșiși nu recunosc acest lucru ca fiind un semnal de alarmă.

„Bărbații au tendința de a acționa” pentru a evita să se confrunte cu sentimentele inconfortabile, adaugă Fredric Rabinowitz, doctor în psihologie, coautor al lui Cochran și psiholog la Universitatea Redlands din California, care lucrează în special cu bărbați. Dacă se simt rău, sunt predispuși să se bată la serviciu sau acasă, să se retragă din familie și prieteni, să devină obsedați de muncă sau de hobby-uri. Cel mai semnificativ, bărbații apelează adesea la alcool sau la droguri.

„Mulți bărbați apelează la abuzul de substanțe ca o modalitate de a se feri de depresie”

Așa a știut Jimmy Brown că are probleme. Pompierul din New York City a supraviețuit prăbușirii World Trade Center. A reușit să se scoată singur și, în mod miraculos, nu a suferit răni fizice grave. Dar trauma psihologică a persistat, iar el a început să bea, chiar și la serviciu, deși știa că acest lucru l-ar putea costa slujba. În timpul pauzelor, se furișa în mașină pentru o bere.

O bere pe zi s-a transformat în două, apoi în trei, iar apoi într-un pachet de șase beri. „Beai toate aceste beri și tot nu te linișteai”, își amintește el. Din fericire, Brown lucrase ca și consilier de la egal la egal cu departamentul de poliție și a reușit să vadă că avea nevoie de ajutor. A intrat în „serviciu ușor” și a început terapia.

„Mulți bărbați apelează la abuzul de substanțe ca o modalitate de a se feri de depresie”, spune Pollack. Bărbații au o rată de două până la patru ori mai mare de probleme legate de abuzul de substanțe decât femeile, iar Pollack susține că, dacă acest lucru ar fi recunoscut ca fiind un semn de depresie, diferența dintre sexe s-ar reduce substanțial.

Este ceea ce au descoperit unii cercetători atunci când au scos alcoolul din ecuație. În studiile efectuate în două comunități care interzic alcoolul sau au rate foarte scăzute de consum – Amish și evreii ortodocși – cercetătorii au descoperit că ratele de depresie la bărbați și femei erau aceleași.

Dar nu toate dovezile susțin argumentul lui Pollack. Cei mai mulți experți sunt convinși că rata mai mare a depresiei la femei nu este doar o iluzie statistică, ci că reflectă diferențe reale între sexe. „Bănuiesc că atunci când controlați toate aspectele variate ale modului în care se prezintă boala”, spune Dr. Insel de la NIMH, „aceasta va fi în continuare mai frecventă la femei decât la bărbați”.

Un corp emergent de cercetări indică, de asemenea, diferențele biologice care ar putea sta la baza disparității depresiei. Hormonii feminini, cred mulți cercetători, joacă probabil un rol central, începând din adolescență. Studiind fete cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, medicul psihiatru Adrian Angold, de la Universitatea Duke, a descoperit că cel mai mare factor de risc pentru depresie era dacă o fată trecuse pragul maturității, din punct de vedere hormonal.

Manipulatorii de stare de spirit și ADN

„Simpla trecere de la nivelurile de estrogen și testosteron din copilărie la cele de la vârsta adultă a plasat fetele într-un grup de risc mai mare. Este probabil ca acesta să fie un efect direct al acestor hormoni asupra creierului”, spune Dr. Angold. „. Deși este departe de a fi clar modul în care estrogenul sau testosteronul afectează starea de spirit, el suspectează că hormonii pot activa genele care poartă o predispoziție spre depresie. Cu toate acestea, schimbările hormonale de la pubertate nu par să crească depresia la băieți.

De asemenea, estrogenul îmbunătățește acțiunile unora dintre mesagerii chimici ai creierului care ajută la reglarea dispoziției, cum ar fi serotonina. Și există dovezi intrigante că femeile sunt mai vulnerabile la depresie atunci când nivelurile de estrogen sunt cele mai schimbătoare, cum ar fi în perioada postpartum sau la menopauză.

Depresia se transmite adesea în familie

Sherri Walton din Paradise Valley, Arizona, a atins un minim istoric după nașterea primei sale fiice. „Obișnuiam să stau la duș și să plâng pur și simplu pentru că aveam toată această frică și emoție copleșitoare cu care nu știam ce să fac”. Iar când a ajuns la 40 de ani și a intrat la perimenopauză, spune ea, „simptomele mele au ieșit din grafic”. A fost nevoie de antidepresive și de terapie pentru a-și recăpăta sentimentul de bucurie. Celebrități precum Marie Osmond și Brooke Shields au vorbit despre propriile lor lupte cu depresia postnatală.

Bărbații nu experimentează aceste fluxuri și refluxuri hormonale dramatice. În jurul vârstei de 30 de ani, nivelul de testosteron suferă un declin lung și lent. Și nu este clar dacă scăderea nivelului de testosteron afectează starea de spirit a bărbaților. Studiile au găsit rezultate contradictorii.

Totuși, hormonii sexuali nu sunt singurii care manipulează starea de spirit. Hormonii care ne reglează răspunsul la stres intră și ei în joc și, încă o dată, există dovezi timpurii că aceștia acționează diferit la bărbați și la femei. Medicul psihiatru Robert Rubin, de la UCLA, a comparat modul în care bărbații și femeile depresive au răspuns la un medicament care stimulează hormonii de stres. Femeile deprimate au fost mai sensibile la substanțele chimice de stres decât bărbații.

În mod normal, bărbații tineri au un răspuns mai mare la stres decât femeile, dar bărbații deprimați au avut cel mai mic răspuns dintre toți. Deși rezultatele trebuie să fie reproduse, Dr. Rubin spune că acestea ar putea ajuta la explicarea incidenței mai mari a depresiei la femei: Unele femei ar putea fi predispuse să reacționeze mai acut la stres, ceea ce le face mai greu să se debaraseze de problemele și crizele pe care le aduce viața.

Un alt factor cheie este ADN-ul pe care îl moșteniți. Depresia se transmite adesea în familie, la fel ca și afecțiuni precum tulburările de anxietate (care apar mai mult la femei) și alcoolismul (care afectează mai mult bărbații). Cercetătorii au studiat gemeni din familii cu antecedente de depresie în încercarea de a înțelege aceste influențe genetice. Studiile sugerează că genele au un cuvânt important de spus nu numai în ceea ce privește riscul de depresie, ci și dacă acest risc depinde de sexul dumneavoastră.

Cele mai dramatice dovezi provin dintr-un studiu efectuat pe 2.662 de gemeni fraternali și identici de către medicul psihiatru Laura Bierut, de la Universitatea Washington din St. Louis. Aceasta a descoperit că gemenii de sex feminin ale căror rude au avut depresie majoră au fost mai predispuși să o dezvolte decât gemenii de sex masculin. Potrivit analizei ei, genele au reprezentat 36-44% din depresia suferită de gemenii de sex feminin, dar 24% sau mai puțin din cea suferită de cei de sex masculin. Experiențele individuale de viață au avut, de asemenea, un mare impact asupra susceptibilității ambelor sexe. „Mediul înconjurător”, conchide Dr. Bierut, „pare să joace un rol mai mare în depresia bărbaților decât în cea a femeilor”. Dar încă nu se știe de ce.

Impactul negativ asupra vieții de zi cu zi

Alți cercetători suspectează că nu toate genele afectează depresia masculină și cea feminină. Deși există o suprapunere substanțială, spune prof. dr. Kenneth Kendler, psihiatru la Virginia Commonwealth University, există, de asemenea, „gene care par să acționeze în mod specific la bărbați, dar nu la femei, și la femei, dar nu la bărbați”. O serie de cercetători se află acum în căutarea acestor gene.

Indiferent dacă se dovedește sau nu că bărbații suferă mai mult decât arată statisticile, nu există nicio îndoială că mulți bărbați sunt deprimați. Și, la fel ca în cazul femeilor, toți experții sunt de acord: cu cât trec mai mult timp fără să primească ajutor, cu atât mai puternic este impactul negativ asupra vieții lor.

Din fericire, tratamentele sunt în mare parte fără deosebire de sex. Deși medicamentele triciclice mai vechi, cum ar fi amitriptilina și imipramină, sunt ușor mai puțin eficiente la femei decât la bărbați, nu există o astfel de problemă cu antidepresivele mai noi, cum ar fi Prozac și altele asemănătoare. Majoritatea studiilor arată că numeroasele tipuri de psihoterapie disponibile pot fi la fel de benefice pentru bărbați și femei.

Eric Weaver a reușit în cele din urmă să lase în urmă boala, dar numai după spitalizări repetate, zeci de medicamente și, în cele din urmă, o îmbrățișare a religiei. Acum, pensionat de la departamentul de poliție, el este pastor asistent la biserica sa: „Nu spun că nu am zile proaste din când în când. Dar acum pot să le recunosc și să le gestionez”.