Evenimentul Zilei > EVZ Special > Secretul orașului din România unde nu a murit nimeni până acum de Covid – 19
Secretul orașului din România unde nu a murit nimeni până acum de Covid – 19

Secretul orașului din România unde nu a murit nimeni până acum de Covid – 19

Brăila, unul dintre oraşele mari ale ţării, cu aproape 300.000 de locuitori, mai exact 289.537 conform măsurătorii „Eurostat” din  2019, se află pe un meritoriu loc 3 în ceea ce priveşte puţinătatea oamenilor infectaţi cu Covid – 19. Dar ceea ce este cel mai important, este faptul că numărul de decese este 0.

Oraşul a fost împărţit în mai multe zone şi fiecare dintre ele a fost dată în responsabilitatea jandarmeriei şi poliţiei. În fiecare din aceste zone staţionează sau patrulează echipaje, care foarte rapid se pot deplasa la adresele celor care se află în carantină la domiciliu în cartierul respectiv, să verifice dacă sunt în casă.  De asemenea, s-a organizat un fel de dispecerat, care în permanenţă verifica telefonic pe cei carantinaţi la domiciliu.

Cu toate aceste măsuri dure, Brăila pare acum un oraş sub teroare poliţienească. Dar această „teroare” este clar, cifrele dovedesc asta, a salvat vieţi. Iar brăilenii au înţeles.

În foarte multe localităţi, spitalele au devenit adevărate focare de infecţie. La Brăila, nu a fost aşa. Unul dintre veteranii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, medicul pediatru Alexandrina Asproiu, ne-a declarat în exclusivitate: „La noi, la Pediatrie, nu am avut nici un caz de infestat. Nici de copil, nici de mămică. Asta pentru că, practic, nu aveau cum să ajungă până aici, la ceilalţi pacienţi. În curtea spitalului a fost instalat un cort de triere, înainte chiar să vină dispoziţia de la Bucureşti. Un cort pe unde treceau şi erau testate toate persoanele care intrau în spital. Bolnavi, nu vizitatori, pentru că vizitele au fost interzise.  De asemenea, s-au făcut trasee clare, separate, pentru cei depistaţi pozitiv, care erau trimişi direct la „infecţioase”.

Un loc extrem de sensibil din oraş este Spitalul de Paliaţie, instituţie spitalicească privată, a doctorului Dan Dunărinţu. Spital nou-nouţ şi unul dintre cele mai moderne din această parte a Europei. Aici sunt internaţi pacienţi cu boli extrem de grave, mulţi în stadii avansate.

„Dacă a intrat virusul la noi în spital, toţi cei 100 de pacienţi pe care îi am acum internaţi, se curăţă în mai puţin de o săptămână. Unii dintre ei sunt pe ultima sută de metri. Nu mai au mult de trăit. Dar datoria noastră de medici este să-i îngrijim până când or să moară de moarte bună, nu seceraţi de coronavirus” – a declarat pentru evz.ro doctorul Dan Dunărinţu.

Aşadar, nu medicamente sau tratamente minune au făcut ca la Brăila să nu fie, până acum, nici un mort de coronavirus şi să se înregistreze foarte puţine cazuri de infestaţi. Ci ordinea, respectarea regulilor de izolare, fermitatea în aplicarea lor au fost secretul reuşitei de până acum.

Celelalte orașe fruntașe, cu sub 22 de infectați, sunt Râmnicu Vâlcea și Buzău.

 

 

PAGINA ANTERIOARA