Evenimentul Zilei > EVZ Special > Secretul lui Ceaușescu, ascuns sub Munții Făgăraș
Secretul lui Ceaușescu, ascuns sub Munții Făgăraș

Secretul lui Ceaușescu, ascuns sub Munții Făgăraș

Aproape 800 de oameni au muncit 23 de ani pentru a realiza planul tovarășului Nicolae Ceaușescu de a aduce apa din Munţii Făgăraşului la Bucureşti.

Pământul era depozitat afară pe anumite suprafeţe, pe care noi, cei de la ocol, le împăduream cu molid. După extragerea liniilor de cale ferată, urma să se facă o rigolă betonată prin tunel prin care să circule apa”, explică Gheroghe Comşiţ.

Singura porţiune betonată integral este cea dintre Berivoi şi podul de la Sebeş. Mai este betonat un kilometru între podul de la Sebeş şi pârâul Neamţului.

Diferenţă de nivel de 6 metri

În mega-planul anilor ’70 apa ar fi trebuit să circule în ambele sensuri prin galeriile din munţi. Consilier local de la Hârseni, Nicolae Milea, a fost 12 ani viceprimar şi cunoaşte bine una din versiunile proiectului:

„Prin tunel se colectau izvoarele din Munţii Făgăraşului şi se transportau până la lacul Pecineagu în Argeş când era la ei secetă. Când era la noi secetă, apele veneau invers. Totuşi, îmi e greu să cred că se putea aşa ceva, pentru că există o diferenţă considerabilă de nivel între culmile noastre şi lacul de pe Dâmboviţa”.

Recunoaştea că există o diferenţă de nivel şi ing. Comşiţ, una de 6 metri. Adică panta era de un metru la mia de metri. Cu toate acestea, inginerul este de părere că, dacă chiar s-a dorit dublu sens prin galerii, acest lucru ar fi fost posibil. N-a mai apucat însă nimeni să afle!

Prin 2010 s-au betonat gurile de tunel de la podul de la Sebeş.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

 

PAGINA ANTERIOARA