Specialiștii au explicat care este adevărul din spatele tresăritului în somn. Acestea sunt spasme musculare, iar cauzele sunt multiple, printre care și consumul excesiv de cafeină.
Tresăririle sunt spasme musculare ce apar în perioada de tranziţie dintre veghe şi somn. Cauzele acestora pornesc de la privarea de somn şi anxietate până la consumul excesiv de cafeină, stres sau după prea mult efort fizic.
Această senzație pe care o avem atunci când suntem pe cale să adormim se numeşte, în termeni ştiinţifici, “spasm hipnagogic”. Specialiștii au explicat că este vorba despre un spasm muscular ce apare în scurta perioadă de tranziţie dintre veghe şi somn. Persoanele cu dificultăti de adormire sau cele agitate sunt mai predispuse să se confrunte cu situații asemănătoare.
„Aceste tresăriri se întâlnesc la peste 80% din populaţie şi se caracterizează prin contracţii musculare bruşte, care trezesc persoana respectivă din somn. Aceste manifestări au o cauză fizică şi una psihologică, care este mai puţin cunoscută”, explică psihologul Stelian Chivu.
Miocloniile hipnagogice, cum se numesc în termeni de specialitate, apar din cauza privării de somn de peste 24 de ore, anxietate, consum excesiv de cafeină, stres sau după un antrenament lung la sală.
De asemenea, unele medicamente psihoactive pot agrava aceste tresăriri musculare la adormire, atunci când muşchii încep să se relaxeze. Persoanele care consumă substanțe interzise sunt mai predispuse să se confrunte cu spasmele.
”După un efort fizic susţinut, care a adus multă adrenalină în sistemul muscular, acesta continuă să funcţioneze şi după ce persoana respectivă adoarme. Chiar dacă corpul fizic este relaxat, mentalul continuă să lucreze. Mâinile şi picioarele vor manifesta spasme musculare”, detaliază psihologul Stelian Chivu mecanismul prin care se manifestă tresăririle în somn.
Cum poți scăpa de spasmele musculare?
Specialiştii au declarat că este indicat să eviți alimentele cu multă grăsime înainte de culcare. Aceștia îți recomandă să renunți la jocurile pe calculator și să uiți de telefon cu câteva ore înainte de somn. Poți alege o muzică relaxantă sau o plimbare în aer liber.
”La toate acestea, putem adăuga şi o autoprogramare prin fraze simple, de genul <> sau <>. Dacă vom respecta aceşti paşi simpli, vom obişnui corpul să se relaxeze şi să se odihnească”, conchide psihologul Stelian Chivu, potrivit Adevărul