Pe 22 iunie 1986, Argentina învingea Anglia cu 2-1 în sferturile de finală, iar Maradona înscria golurile Pumelor. Primul dintre ele avea să rămână în istoria fotbalului datorită faptului că la cei 1,65 metri ai săi, genialul şi totodată legendarul fotbalist argentinian a înscris „cu capul” de lângă portarul Peter Shilton.

Reluările au fost clare şi au arătat că Diego a marcat cu mâna. Totuşi, protestele britanicilor n-au avut niciun rezultat, iar arbitrul tunisian Ali Bennaceur a validat execuţia. „Mâna lui Dumnezeu”. Aşa a fost botezat acel gol de marele Maradona, care considera reuşita o răzbunare după ce Argentina a pierdut conflictul armat din Insulele Malvine (Falkland) cu Marea Britanie (2 aprilie-14 iunie 1982).

Al doilea marcat în acel sfert de finală cu Anglia a fost desemnat de FIFA cel mai frumos gol din istoria Cupei Mondiale. Nici nu putea altfel vreodată! După ce a recuperat mingea, Diego Armando Maradona a driblat 5 adversari în drumul spre poartă şi a înscris un gol care va muri doar odată cu sfârşitul lumii şi al sportului-rege.

Arbitrul tunisian Ali Bennaceur îşi aminteşte fiecare gest al “geniului” Maradona din timpul meciului pe care l-a arbitrat pe 22 iunie 1986, când argentinianul a marcat două goluri în poarta Angliei, care au rămas în istorie: unul cu mâna, iar celălalt în urma unei acţiuni sclipitoare, scrie AFP.

Bennaceur n-a văzut „mâna lui Dumnezeu”

În minutul 51 al acelei partidei cu o puternică miză geopolitică, Maradona a reuşit cumva să îl dribleze şi pe arbitrul african. „Nu am văzut mâna, dar am avut o îndoială”, a rememorat aminteşte Bennaceur, primul tunisian care a arbitrat un meci la acest nivel în Cupa Mondială.

„Puteţi vedea pozele, am făcut un pas înapoi pentru a mă consulta cu secundul meu, bulgarul Docev, iar când acesta a confirmat că este bine, am acordat golul”, a povestit tunisianul într-un interviu acordat AFP şi preluat de Agerpres. Decizia a primit multe critici la acea vreme şi i-a adus inclusiv remarci rasiste arbitrului.

Totuşi, în apărarea lui, acesta a susţinut că validarea acelui gol controversat a ţinut cont de „aplicarea tuturor instrucţiunilor FIFA”. „Arbitrasem deja un meci între URSS şi China, în 1985, eram omul cu misiuni dificile pentru FIFA. Eram pregătit pentru acest gen de meciuri”, a spus tunisianul.

A primit notă mare de la FIFA

„FIFA mi-a acordat nota 9,4 pentru acel joc. Am făcut ceea ce trebuia să fac, dar a existat confuzie. Docev a spus mai târziu că a văzut două mâini şi că nu ştia dacă era cea a lui Shilton sau a lui Maradona”, a completat fostul arbitru. Citind aceste mărturii, se pare că Dumnezeu chiar s-a uitat la acel meci… Sau măcar la faza din minutul 51.

Dincolo de discuţiile incendiare despre gestul lui Maradona de a deveni genial şi cu mâna, marea „mândrie” a lui Ali Bennaceur este că l-a însoţit pe Diego Maradona în incredibila cursă a acestuia la faza celui de-al doilea gol. Frumuseţea şi încărcătura acelei reuşite l-au făcut pe comentatorul argentinian să plângă în direct de fericire. Uitându-te la acele secvenţe, poţi înţelege cel mai bine ce înseamnă într-adevăr lacrimile de fericire.

„Am fost mândru să particip la această capodoperă, iar Maradona şi-a amintit-o foarte bine când a venit să mă viziteze în 2015”, a mai spus fostul cavaler al fluierului. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în timpul unei călătorii pe care Maradona a făcut-o în Tunisia pentru o reclamă.

Bennaceur a primit cu acea ocazie un tricou din partea argentinianului, pe care era scris următorul mesaj: „Pentru eternul meu prieten Ali.” „Ne-am simţit bine, i-am spus că în aceea zi nu Argentina a câştigat, ci el, Maradona. A fost un geniu, o legendă a fotbalului, iar eu ca arbitru nu mi-am permis să închid ochii nici măcar o secundă când îl urmăream, pentru că era capabil de orice acţiune”, a încheiat tunisianul.

sursa: Agerpres