Secretul bine păzit de America: 2000 de fotografii cu suspecți de terorism abuzați și umiliți de trupele americane
- Paul Ciocoiu
- 17 decembrie 2014, 15:33
Administrația de la Washington se dă peste cap pentru a împiedica scurgerea către public a mii de fotografii care înfățișează soldați americani abuzând și umilind suspecți de terorism în închisorile din Afganistan și Irak, dezvăluie cotidianul britanic Daily Telegraph.
Printre poze se află și una care arată o femeie din armata americană prefăcându-se că sodomizează un deținut cu coada unei mături sau altele în care soldații țin arme la capul suspecților, legați cu mâinile la spate și cu capul acoperit cu un sac.
La doar o săptămână după raportul unei comisii din Senat care a confirmat metodele dure de interogare aplicate de CIA suspecților de terorism între 2002 și 2007, Casa Albă dă o luptă juridică pentru a împiedica publicarea acestor fotografii.
Atât administrația Bush, cât și cea a democratului Obama au avertizat că publicarea lor ar declanșa un val de violențe împotriva trupelor sau civililor americani din Orientul Mijlociu.
Un judecător federal nu s-a lăsat convins de acest argument și a dat administrației un termen limită care expiră vineri pentru a dovedi că într-adevăr publicarea celor circa 2000 de poze reprezintă un pericol pentru securitatea națională. În caz contrar, pozele vor fi făcute publice, dar fețele tuturor soldaților americani vor fi acoperite. Casa Albă poate face însă recurs iar bătălia juridică se poate încheia la Curtea Supremă a Statelor Unite.
Majoritatea celor 2000 de poze au fost făcute de soldații americani și obținute de anchetatori în cursul celor 203 de investigații făcute de poliția militară în irak și Afganistan imediat ce aceste abuzuri au ieșit la iveală. Unele fotografii sunt cunoscute deja, precum cea făcută la închisoarea irakiană Abu Ghraib, cu un prizonier cu capul acoperit și cu fire electrice legate la mâinile larg deschise
Președintele Obama ar fi fost de acord cu desecretizarea acestor fotografii în 2009, dar guvernul irakian l-a avertizat că o astfel de măsură va declanșa violențe într-o țară încă instabilă. În același an și apoi în 2012 secretarii Apărării au semnat ordine prin care blocau publicarea pozelor, dar un judecător federal a decis că aceste decrete nu mai sunt valabile, dat fiind faptul că trupele americane s-au retras total din Irak și parțial din Afganistan.
„Oamenii au dreptul să afle ce s-a întâmplat în aceste centre de detenție, așa cum trebuie să știe ce s-a întâmplat și în închisorile CIA. Dacă dăm guvernului dreptul de a ascunde informații doar pentru motivul că oamenii ar putea reacționa negativ la ele atunci guvernul va ascunde și mai multe informații”, a avertizat Jameel Jaffer, consilier juridic la Uniunea Americană a Libertăților Civile.