48 DE ANI DE CERCETĂRI au dus la CEA MAI MARE DESCOPERIRE A LUMII! Eveniment, intrăm într-o altă eră
Editura Evenimentul si Capital

48 DE ANI DE CERCETĂRI au dus la CEA MAI MARE DESCOPERIRE A LUMII! Eveniment, intrăm într-o altă eră

Autor: | | 0 Comentarii | 5043 Vizualizari

Între Mulții Alpi și Munții Jura, lângă Geneva, Elveția, se află Marele Accelerator de Hardoni (LHC), cel mai performant instrument pe care oamenii de știință îl au la dispoziție pentru a cerceta particulele subatomice. Cu ajutorul acceleratorului, fizicienii au descoperit existența unei quasiparticule subatomice, denumite „odderon”. Particula era căutată de jumătate de secol.

Oamenii de știință au ajuns la această descoperire prin coliziunea protonilor în interiorul LHC. Aceste particule fundamentale au rămas intacte, în timp ce în experimentele anterioare a existat un transfer egal de particule subatomice, gluoni, între protoni, descoperind existența odderonilor, scrie Science Daily.

„Protonii interacţioneză precum două camioane ce transportă autovehicule. Dacă cele două camioane se ciocnesc, după impact cele două camioane se vor afla în acelaşi loc, dar maşinile de pe acestea nu vor mai fi la bordul camioanelor”, explică un specialist în fizică subatomică a Universității din Kansas, Timothy Raben.

În acest experiment, fizicienii au consemnat prezența unor gluoni care nu își transferă quarcii în timpul coliziunii.

„Până în prezent, modelele anterioare au sugerat existenţa unei perechi de quarci mereu prezenţi într-un număr egal. În cadrul experimentului recent, am descoperit existenţa a doi, patru, până la şase gluconi în plus”, a afirmat Christopher Royon, un alt profesor al universității din Kansas.

Acesta a adăugat că specialiștii căutau odderonul de aproape 50 de ani, până acum fiind doar teoretizat.

„Am căutat-o încă din 1970”, a spus acesta.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate