Secretele armoniei din casă

Secretele armoniei din casă

Când membrii familiei încep să comunice cu multă sinceritate, atunci neînţelegerile încep să dispară.

După un experiment derulat vreme de cinci ani şi în care au fost studiate vieţile a 21.124 de familii, cercetătorul David Four nier, psiholog la Universitatea de Stat din Oklahoma, a descoperit ingredientele comunicării sincere.

1. „Te iubesc!“. Fă-ţi timp şi curaj să-i spui soţului şi copiilor acest lucru. Chiar dacă pare banal, este foarte important să exprimi sentimentul. „Trebuie să dai drumul emoţiilor. Dacă le ţii în tine, poţi avea diverse reacţii în plan fizic, cum ar fi durerile de cap. Recomand cuplurilor să-şi exprime emoţiile, oricare ar fi ele, inclusiv pe cele negative, cum ar fi nervozitatea“, declară pentru EVZ psihoterapeutul olandez Strephon Kaplan Williams.

2. Arată că-ţi pasă. Fii lângă partener în momentele importante, când ia decizii care contează. Fii lângă copil atunci când îi iese primul dinte sau când are o serbare!

Ne puteți urmări și pe Google News

3. Ascultă. Atunci când există diferenţe de opinii, nu te enerva. Ascultă cu atenţie ce are fiecare de spus. „Când nu eşti de acord cu ce s-a spus, evită să zici «nu ai dreptate, nu sunt de acord». Spune «mă voi gândi la ce ai spus, dar uite ce cred şi eu»“, este de părere autorul studiului. În felul acesta, toţi membrii familiei sunt egali şi fiecare are dreptul la o opinie.

4. Recunoaşte-ţi greşelile! Spune cu ce ai greşit, cum crezi că i-a afectat pe membrii familiei şi cum vei proceda, în viitor, în situaţii asemănătoare. „Pentru a face asta, ai nevoie de curaj, sinceritate şi dorinţa de a te îndrepta“, spune psihologul Ovidiu Brazdău. Cuplurile care „se ascund după deget“ sau în care partenerii dau vina unul pe celălalt nu rezolvă nimic, iar atmosfera din ace ste familii este în general tensionată.

5. Învaţă să ierţi. Dacă iubeşti, poţi ierta cu uşurinţă. Dar atenţie! Dacă ierţi înseamnă că, pe viitor, nu-i vei scoate ochii partenerului sau copiilor cu greşeala sau gafa făcută.

6. Nu cere perfecţionism! Acceptă că fiecare membru al familei are limitele lui, defecte, imperfecţiuni. Nu este uşor, dar este o dovadă de maturitate şi de echilibru.

7. „Noi“, nu „eu“. Ţine cont de nevoile, interesele, planurile şi sentimentele fiecărui membru al familiei. „În felul acesta, laşi libertatea de a gândi, acţiona şi simţi şi copiilor, indiferent de vârsta pe care o au. Încrederea dintre voi va creşte“, se arată în studiu.

8. Hrăneşte pasiunea! Indiferent de când sunteţi împreună, pasiunea nu trebuie să scadă. Ea creşte şi se maturizează odată cu voi. Pentru a menţine flacăra aprinsă, este nevoie ca, în plan afectiv, sexual şi emotiv, să nu intri în rutină. 9. Fericirea se transmite. Când partenerii sunt mulţumiţi de viaţă, ei transmit întregii familii bucuria de a trăi. Copiii simt asta, iar echilibrul nu va întârzia să apară.

CAZ

Adio, dar rămân cu tine!

Sunt împreună de circa 10 ani, au întemeiat o casă, o afacere şi au un băieţel. S-au susţinut reciproc, au multe experienţe împreună. Dificultăţile financiare au fost depăşite prin eforturile comune. De când viaţa lor s-a liniştit, s-au îndepărtat unul de celălalt. Comunicarea a devenit însă dificilă, vorbesc puţin şi aproape că nu se mai întâlnesc. Momentele petrecute acasă sunt foarte scurte, tăcute, fiecare se retrage în camera lui. Ea a devenit preocupată de alcool, iar el a întâlnit o altă femeie, cu care are o foarte bună comunicare. Când soţia află despre relaţia lui, primul gând e divorţul, însă amână aplicarea hotărârii. După trei luni de terapie, ei decid să rămână împreună, dar fiecare cu viaţa lui. Motivul? Să păstreze împreună ceea ce au construit. Nu vor să împartă ceea ce au.

Sursa: studiu de caz al psihoterapeutului Claudiu Ganciu