Secrete din adâncuri. Lacurile din această țară ascund tone de armament

Secrete din adâncuri. Lacurile din această țară ascund tone de armamentLac Elveția. Sursă foto: Wikimedia

Lacurile din Elveția reprezintă o importantă atracție pentru vizitatori. Turiștii care se îndreaptă spre unele dintre cele mai emblematice lacuri din această zona sunt uimiți de frumusețea peisajului. Dar, ar putea fi surprinși să afle că mii de tone de muniție se află sub acele ape perfecte. Iar guvernul elvețian oferă acum o recompensă pentru cele mai bune idei de scoatere a armamentului din lacuri.

Elveția oferă un premiu în bani pentru soluții de eliminare a munițiilor din lacurile sale. Muniția a fost aruncată în lacuri între 1918 și 1964. Armata elvețiană a considerat lacurile un loc sigur pentru a pune armamentul. Orice operațiune de salvare este de așteptat să coste miliarde.

Lacurile din Elveția ascund tone de armament

Oficiul Federal pentru Achiziții în domeniul Apărării, cunoscut sub numele de Armasuisse, oferă un premiu. Este vorba de suma de 50.000 de franci elvețieni, adică aproximativ 57.000 de dolari. Acești bani sunt oferiți celor mai bune trei idei înscrise la un nou concurs. Acesta vizează conceperea unei metode de eliminare a munițiilor din frumoasele lacuri elvețiene.

Potrivit unui comunicat de presă, muniția militară - inclusiv muniția învechită, „muniția cu probleme” sau loturile respinse - a fost aruncată în lacurile din întreaga țară între 1918 și 1964. Se credea că este o metodă sigură de eliminare a muniției la acea vreme.

Majoritatea munițiilor sunt scufundate între 150 și 220 de metri adâncime în lacul Thun, lacul Brienz și lacul Lucerna, se arată în comunicat. Lacul Neuchâtel are, de asemenea, aproximativ 4.500 de tone metrice de muniție în apele sale. Această cantitate s-a strâns în anii de practică de bombardament a Forțelor Aeriene Elvețiene.

Risc de explozie și poluare

Departamentul se adresează acum cadrelor universitare și lucrătorilor din industrie. Scopul este de a analiza modalitățile de „recuperare ecologică și sigură a munițiilor din lacurile de adâncime”. Acestea prezintă un risc de explozie și ar putea duce, de asemenea, la poluarea lacurilor.

Concursul a fost deschis la începutul acestei luni. Iar înscrierile pot fi trimise până la 6 februarie 2025, câștigătorii fiind anunțați în luna aprilie a aceluiași an. Ideile câștigătoare nu vor fi puse în aplicare imediat. Mai degrabă, ele vor servi drept bază pentru cercetări ulterioare, a declarat Armasuisse, conform Yahoo News .

Ne puteți urmări și pe Google News