Secrete şi ciudățenii despre cel mai iubit obiectiv turistic din lume
- Antonia Hendrik
- 24 august 2023, 14:28
Secrete şi ciudățenii despre cel mai iubit obiectiv turistic din lume. Vă invităm să citiți despre cel mai faimos punct de reper al Parisului, simbolul romantismul.
Secrete şi ciudățenii despre cel mai iubit obiectiv turistic din lume. Silueta faimoasă a Turnului Eiffel a fost replicată în locuri precum Las Vegas, Praga, Tianducheng, China și Texas. Dar nici una nu se compară cu originalul. Turnul Eiffel, unul dintre cele mai vizitate monumente din lume, își are secretele lui.
Multă lume nu ştie că Gustave Eiffel și-a rezervat nivelul superior al turnului. Aici a găzduit oaspeți celebri precum Thomas Edison. După un timp, au fost plasate figurile de ceară cu el, fiica lui și Edison, și este deschis publicului.
Secrete şi ciudățenii despre cel mai iubit obiectiv turistic din lume
Firma de construcții civile a lui Gustave Eiffel a folosit 7.300 de tone de fier și 2,5 milioane de nituri. Turnul Eiffel a fost renovat de mai multe ori. Dar ceea ce a păstrat din dotarea sa originară sunt lifturile pe care le vedeți alunecând în fiecare zi de-a lungul celor patru piliere.
Ele datează de la sfârșitul secolului XIX, deci sunt proiectate după modelele de atunci, cu contragreutate. Fiecare este tras de 6 cabluri acționate de două acumulatoare de câte 170 de tone fiecare.
Sursa foto: Facebook.
Cablurile sunt schimbate la fiecare 10 ani și radiografiate la fiecare 6 luni. Partea de întreținere a ascensoarelor se petrece în camerele din subsol, unde în fiecare dimineața, înainte de deschiderea Turnului, sunt verificate, mecanismul este gresat și sunt trimise pentru o prima călătorie goale, la viteza de 0,7 m/s, fată de 2m/s când circulă cu pasageri.
Sursa foto: Facebook.
Un al doilea voiaj se face cu tehnicienii la bord, ei verifică fiecare etaj și se asigură că ușile se deschid corect. La ultimul etaj, tehnicienii se opresc timp de câteva minute ca să admire priveliștea – Parisul văzut de sus, gata să se trezească și să înceapă o nouă zi.
Turnul Eiffel trebuia să fie dărâmat după 20 de ani
Turnul a fost construit cu intenția de a arăta priceperea inducției Franței în timpul Târgului Mondial, dar planul era să-l dărâme după 20 de ani. Eiffel a primit o prelungire de 70 de ani. Până în 1980, desigur, turnul devenise un simbol de neșters atât al Parisului, cât și al Franței și nu era în pericol de demolare.
Sursa foto: Facebook.
Turnul Eiffel a găzduit atât un oficiu poștal, cât și un teatru. Turnul a fost casa mai multor afaceri de-a lungul anilor, dintre care multe au dispărut. Printre acestea se numără ziarul „Le Figaro”, care a avut un birou la etajul doi timp de șase luni în timpul Târgului Mondial din 1889, un oficiu poștal ascuns la primul etaj și un teatru la primul etaj proiectat de Sauvestre.
Turnul Eiffel se mișcă
Structura masivă de fier este rezistentă la vânt și se leagănă în timpul furtunilor. Vântul nu este singurul care poate face să se miște turnul enorm - căldura soarelui face ca fierul să se dilate, făcându-l să crească câțiva centimetri în timpul lunilor de vară. Turnul se înclină, de asemenea, la o medie de șase centimetri pe partea cu soare, deoarece partea respectivă se încălzește mai repede decât celelalte trei părți.
Sursa foto: Facebook.
În fiecare zi, 25.000 de personae vizitează Turnul Eiffel
Unii urcă pe jos, evident, dar marea majoritate folosesc ascensoarele. Anual, el are peste 7 milioane de vizitatori, majoritatea – 75% – veniți din străinătate. Turnul Eiffel este, de altfel, monumentul cu plată cel mai vizitat din lume. Valoarea Turnului a fost estimată la 434,660 miliarde de euro. Bugetul anual al Franței este de 436 de miliarde.
Sursa foto: Facebook.
Dacă aveţti curaj să urcaţi până sus, vă aşteaptă un bar cu șampanie. Merită să vă răsplătiți-vă cu un pahar de șampanie de la Champagne Bar. Nimic nu se poate compara un pahar de spumant cu o priveliște spectaculoasă, scrie travelandleisure.com.