INTERVIUL ZILEI. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri: "Va creşte munca la negru"

INTERVIUL ZILEI. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri: "Va creşte munca la negru"

Cristian Pârvan explică de ce un nou Cod al Muncii va afecta activitatea micilor companii.

Cristian Nicole Pârvan (65 de ani) a făcut parte din managementul multor firme, cum ar fi Siderca din Călăraşi sau Uzinsider Bucureşti. El analizează, din perspectiva angajatorilor, consecinţele schimbării actualului Cod al Muncii, aşa cum doreşte guvernarea USL să facă până în luna octombrie. Evz: Este necesar să se schimbe Codul Muncii în 2012, la doar un an de când a fost adoptat? Cristian Pârvan: Aşa cum am mai declarat, încă de acum o lună, nu înţeleg de ce această grabă şi consider că nu este oportun să se schimbe legislaţia acum, la doar un an de la momentul când s-a adoptat acest aşa-zis nou Cod al Muncii.

Care este explicaţia acestei grabe? Sunt alegerile din noiembrie mobilul? Sincer nu cred că are vreo explicaţie electorală ce ţine de alegerile din 2012. Este vorba mai mult de orientarea actualei puteri care aşa cum a precizat şi în primul Cod al Muncii din 2003 este socială şi ea se bazează pe aceste principii. Însă se uită un lucru, acum este nevoie de măsuri care să ajute agentul economic să supravieţuiască. Este nevoie de măsuri care să sprijine afacerile să crească.

Ce a fost util, din actuala formă a Codului Muncii, mediului de afaceri? Am considerat că este foarte bine că s-a introdus varianta contractelor de muncă pe un termen de 36 de luni. Acum se doreşte reîntoarcerea la contractele nedeterminate. Este şi o politică europeană ca contractele de muncă să aibă trei ani. La noi nu se înţelege acest lucru. După anumite perioade se termină un proiect, este nevoie de o altă orientare a activităţii, de o reorganizare în cadrul firmei. Şi perioada de probă este utilă, dar nici asta nu se înţelege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce a fost greşit în forma actuală a legislaţiei din domeniu? Aşa cum am mai precizat, în opinia mea, trebuia să se meargă şi mai mult cu aceste schimbări să se liberalizeze şi mai mult piaţa muncii şi pentru firme şi pentru angajaţi. Dar adevărul este că nici guvernările precedente nu au făcut prea mult.

Schimbările anunţate vor ajuta sau nu marile corporaţii din România sau de firmele mici? Fiind o perioadă de criză, firmele mici vor fi cele mai afectate. Micul intreprinzător va fi principalul lovit. Acesta va avea două căi pentru a supravieţui în mediul de afaceri. În primul rând să treacă angajaţii la munca la negru, apoi să se lupte cu organele de control în instanţe, să conteste amenzile - ceea ce ia o mulţime de bani şi de timp.

Va creşte somajul ca urmare a impunerii unui nou Cod? Este probabil. Chiar acum am cerut să se reîntroducă şansa firmelor de a-şi trimite angajaţii în şomaj tehnic, pentru că altfel mulţi agenţi economici nu mai pot supravieţui. Piaţa muncii de la noi oricum nu e bine reglementată. Dintr-o populaţie de 19 milioane, doar patru au contracte de muncă. În Germania, din 80 de milioane - 41 de milioane lucrează.

"Sper să se va schimba în bine"

Reprezentantul mediului de afaceri ne-a mai precizat că speră ca în toamnă să se aşeze la negocieri serioase cu partenerii sociali şi să găsească soluţii optime pentru a ajuta mediul economic şi nu pentru a-l sugruma. "Eu am încredere într-un dialog corect pe care îl vom avea în septembrie cu toate părţile implicate - cu guvernanţii şi cu sindicate. Sper să punem pe masă cele mai bune propuneri şi să vedem care sunt cu adevărat utile pentru mediul economic. Sunt vremuri dificile şi trebuie să fim raţionali. Cred că se va ajunge la soluţii care să fie bune şi pentru unii şi pentru alţii", a a mai adăugat Pârvan.

CARTE DE VIZITĂ CRISTIAN PÂRVAN

  • secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România
  • A urmat cursurile Universităţii de Economie şi Industrie din cadrul Control Data Corporation, San Diego, SUA 1974.
  • A terminat Academia de Studii Economice din Bucureşti, 1980.
  • Are 65 de ani