Secretar de stat maghiar, despre secuii care „au avut autonomie pentru scurt timp chiar şi în timpul României comuniste”
- Antonia Hendrik
- 13 martie 2023, 16:47
La ceremonia desfășurată cu ocazia Zilei Libertății Secuiești, secretarul de stat, János Árpád Potápi, a subliniat că guvernul maghiar susține comunităţile maghiare de peste graniță şi se va asigura că drepturile lor sunt respectate. El a mai menționat că unul dintre cele mai importante principii ale politicii externe a guvernului ungar este că fiecare maghiar să fie responsabil pentru fiecare maghiar.
János Árpád Potápi, secretarul de stat responsabil cu politica națională la biroul prim-ministrului, a declarat: „Ziua Libertății Secuiești este rodul revoluției și luptei pentru libertate. Astăzi, politicienii europeni de stânga nu prea știu ce să facă cu dorința noastră de libertate, chiar dacă se întâmplă să fie cetățeni maghiari”, a spus el.
Şi continuă: „Putem spune că nu cerem politici naționale care să ducă la discriminarea comunității maghiare și să îngreuneze folosirea limbii materne și a educației în limba maternă, nu sunt interesați. Putem spune că cerem drepturi ale comunităților maghiare din Bazinul Carpatic care le-au fost acordate cu ani în urmă, de exemplu în Transcarpatia sau Székelyföld, dar nu le pasă”, a spus oficialul.
„Acolo unde flutură steagul secuilor, fiecare maghiar este acasă”
Cauza libertății secuieşti este o cauză comună a maghiarilor de dincoace şi de dincolo de graniţele Ungariei, a declarat, vineri, secretarul de stat pentru politică naţională, János Árpád Potápi, cu prilejul Zilei Libertăţii Secuieşti.
Secretarul de stat maghiar: „Nu numai că ne inspirăm din atitudinea poporului secuiesc, dar primim și un exemplu de la comunitățile secuiești-maghiare despre cum ar trebui să păstrăm identitatea noastră națională.
Acolo unde flutură steagul secuilor, fiecare maghiar este acasă. Aşa cum îi sprijinim pe secui, aşa sprijinim toate comunitățile maghiare pentru ca acestea să folosească și să poată folosi simbolurile identității lor. Solicitarea de autodeterminare a secuilor nu este o aspiraţie fără precedent, deoarece modele de autonomie similare funcționează deja în mai multe state membre ale Uniunii Europene.
Şi aceste exemple demonstrează, de asemenea, că, dacă o comunitate națională dispune de autodeterminare și își poate exercita liber drepturile necesare pentru dăinuirea sa, aceasta nu slăbeşte, ci mai degrabă întăreşte țara respectivă”, a mai declarat Potápi.
János Árpád Potápi a subliniat: Există motive de speranță
János Árpád Potápi a mai subliniat: „Există motive de speranță. Cel mai important rezultat al perioadei trecute a fost tocmai întărirea universală a sentimentului de apartenență în rândul maghiarilor. Acesta este cel mai important rezultat al politicii naționale din 2010”, a mai spus el.
În opinia secretarului de stat ungar, secuii, care au apărat graniţele ţării noastre timp de o mie de ani, şi până în a doua parte a secolului XIX, au avut autonomie pentru scurt timp chiar şi în timpul României comuniste şi merită să fie sprijiniţi în lupta lor pentru dăinuire. Uniunea Europeană a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să ia măsuri pentru protejarea comunităților naționale.
Noi, maghiarii, trebuie să susținem comunitățile noastre, fie că este vorba de solidaritate pentru comunitatea maghiară din Transcarpatia, aflată într-o situație dificilă din cauza războiului, fie că este vorba despre sprijinirea cauzei compatrioților noștri secui. Secuii, ca și celelalte comunități naționale maghiare din Bazinul Carpatic, pot conta pe sprijinul Guvernului ungar, a conchis János Árpád Potápi, potrivit kulhonimagyarok.hu.