Evenimentul Zilei > Actualitate > Marele secret spațial al rușilor a fost descoperit. Incursiune în maruntaiele pământului. Foto galerie
Marele secret spațial al rușilor a fost descoperit. Incursiune în maruntaiele pământului.  Foto galerie

Marele secret spațial al rușilor a fost descoperit. Incursiune în maruntaiele pământului. Foto galerie

Imaginile realizate de un fotograf din Kazakhstan la o baza spațială rusească abandonată sunt pur și simplu incredibile. Două nave spațiale intacte zac și astăzi nefolosite.

Ralph Mirebs a surprins fotografii cu un hangar rusesc, cândva o bază aeriană în plină activitate, situată în apropierea cosmodromului Baikonur din Kazakhstan.

De pe cosmodromul Baikonur a fost lansată o serie de rachete Soyuz și este și astăzi în funcțiune.

Cât despre baza aeriană din apropiere, aceasta pare că a încremenit în timp. Hangarul adăpostește două navete spațiale Buran, care ar fi trebuit să fie lansate în timpul programului spațial Energia Booster, într-o operațiune similară cu cea efectuată de NASA.

Ca și navele spațiale prroiectate de NASA, navele Buran au motoarele situate în partea din spate și sunt prevăzute cu două aripi, pentru un zbor controlat la reîntoarcerea pe Pământ.

Programul spațial a fost lansat în 1976, însă a fost amânat în scurt timp, urmând apoi rezoluția URSS din 1993 care a dus și la abanddonarea lui.

Navele spațiale au rămas însă în hangarul dezafectat, unde și în zilele noastre sunt intacte.