„Sechestrată” de vecini. O familie din Eforie Sud ocolește tot cartierul ca să intre în casă
- Feri Predescu
- 23 octombrie 2014, 00:00
Primăria i-a vândut imobilul, dar aleea care dă în stradă a ajuns în proprietatea vecinului, pe care nu au voie să calce. Necazul e că membrii familiei Septar nu mai au apă, poștașul nu-i găsește, iar Salvarea ajunge cu greu la ei.
De aproape 40 de ani, familia lui Musin Septar (62 de ani) locuiește într- o casă de 30 mp din Eforie Sud. În 1999, Primăria i-a vândut căsuța, dar nu și terenul de 40 mp, pentru că nu îi permitea legea. I-a lăsat însă aleea îngustă care îi asigura accesul la stradă. În luna mai, Musin Septar s-a trezit că vecinul, care cumpărase proprietatea alăturată, îi ocupă aleea care ducea spre poartă. De atunci, a intrat în propria casă printr- un camping, trecând pe lângă turiști și printre corturile amplasate în zonă. Acum, campingul s-a închis și, din mila unor vecini, trece din curte în curte, pentru a ajunge în casă.
„O să fac greva foamei”
Musin Septar nu mai poate primi poșta, pensia, iar conducta de apă de pe alee a fost înfundată de vecin. Salvarea, la care a apelat de două ori pentru că i s-a făcut rău (are două infarcturi și un accident vascular), abia a putut ajunge la el. Medicii au fost nevoiți să lase ambulanța pe unde au putut și au cărat targa printr-un labirint, îngust de nici un metru, pentru a ajunge la bolnav. Spune că vecinul, un om de afaceri care a cumpărat, pe firmă, terenul și vila alăturate, ar locui, de fapt, la Constanța. „Nu mă bagă nimeni în seamă, oriunde mă duc. Altul șiar lua câmpii, s u n t baricadat în propria mea casă, am zis la un moment dat că mă omor, mă duc și fac greva foamei cu soția și nepoțelul, în fața Primăriei”, se plânge bărbatul.
„Soluția e la Primărie, să se ducă acolo”
Noul vecin al bătrânului, Mihai Cloceanu, susține că a cumpărat vila încă din 2002, iar terenul l-ar fi achiziționat ulterior, din retrocedări. Nu discută cu Musin Septar: „Să intre pe unde a cumpărat, de la Utilserv (fostul serviciu de gospodărire comunală al Primăriei Eforie), care trebuia să-i asigure o cale de intrare”. Nici omenește vorbind, nu pare să îl intereseze că familia pensionarului este blocată în casă. „Dar nu este blocat, că intră pe altă proprietate. A, prin proprietatea mea se poate, dar prin alta nu se poate? Soluția este la Primărie, să se ducă acolo”.
Primăria vrea să-i împace pe vecini
Primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, cunoaște situația. Nu era primar când niște funcționari au întocmit contractul, fără a-i asigura omului o cale sigură de acces. Acum, primarul a obținut aprobarea consilierilor locali să-i ofere lui Mihai Cloceanu o suprafață de teren, vecină, echivalentă cu suprafața aleii de servitute a lui Musin Septar. „Noi nu avem nimic împotrivă, soluția e acum la cei doi vecini, ar trebui să se înțeleagă omenește, e păcat”, spune primarul Ovidiu Brăiloiu. Pentru că vine iarna și nu găsește nicio cale de rezolvare, pensionarul își caută dreptatea în instanță. Omul de afaceri s-a înfuriat și mai rău. „Avocații costă, iar timpul meu costă și mai mult. Trebuia să dea în judecată primăria, nu firma care deține casa”, a încheiat Mihai Cloceanu discuția.