Sechele pe viață după infectarea cu SARS-CoV-2. Milioane de oameni sunt disperați. Principalul simptom dezvoltat de pacienți

Sursă: Ralf Liebhold | Dreamstime.com

Două milioane de persoane din Marea Britanie suferă de long-covid, potrivit Oficiului Național de Statistică. Cel mai întâlnit simptom dezvoltat de pacienți continuă să fie oboseala, stare resimțită de 55% dintre cei care au fost infectați cu coronavirus. De asemenea, persoanele care au dezvoltat long-covid mai prezintă și dificultăți de respirație, tuse și dureri musculare. Iată cu ce se confruntă persoanele rămase cu „sechele” după îmbolnăvirea de COVID-19!

Bilanț record a persoanelor suferinde de long-covid! Oficiul Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie a informat că două milioane de cetățeni au prezentat simptome asociate afecțiunii de lungă durată COVID-19.

Dintre cele două milioane de persoane, 1,4 milioane au declarat că s-au infectat pentru prima dată cu virusul SARS-CoV-2 în urmă cu cel puțin 12 săptămâni, în timp ce 826.000 au prezentat boala pentru prima dată cu cel puțin un an înainte.

Alți 376.000 de cetățeni au declarat că au avut prima dată COVID-19 cu cel puțin doi ani înainte.

Cine sunt persoanele cel mai des afectate de long-covid

Se estimează că afecțiunea long-covid afectează în mod negativ activitățile de zi cu zi a 1,4 milioane de persoane. 398.000 de cetățeni britanici - unul din cinci - spun că abilitatea lor de a întreprinde activități zilnice a fost „limitată foarte mult”, a constatat ONS.

Potrivit specialiștilor din Sănătate, probabilitatea dezvoltării afecțiunii long-covid este mult mai ridicată în cazul femeilor decât în cazul bărbaților. Majoritatea persoanelor de sex feminin care se confruntă cu această condiție de sănătate au între 35 și 69 de ani și locuiesc în zonele mai defavorizate a celor care lucrează în domeniul asistenței sociale, al învățământului și educației sau al asistenței medicale, precum și al celor cu alte afecțiuni sau dizabilități.

Care sunt simptomele dezvoltate de pacienții long-covid

Oboseala continuă să fie cel mai frecvent simptom resimțit de pacienții care suferă de long-covid - vorbim despre un procent de 55%, urmat de 32% dintre pacienți care prezintă dificultăți de respirație, 23% tuse și 23% dureri musculare.

Datele ONS, citate de Sky News, au fost făcute publice la mai puțin de două săptămâni după ce nivelul de alertă privind COVID-19 din Marea Britanie a fost scăzut, deoarece două tipuri rare de Omicron au fost reclasificate ca „variante îngrijorătoare”. Nivelul de alertă a fost modificat de la patru la trei.

Medicii-șefi, al căror sfat a fost luat în considerare de autoritățile care au decis modificarea nivelului de alertă din Marea Britanie, au declarat că „actualul val Omicron condus de BA.2 se diminuează” și că „presiunile directe ale asistenței medicale COVID-19 continuă să scadă în toate națiunile”.

Noile cifre ONS se bazează pe cazuri de afecțiune long-covid raportate în cazul unui eșantion reprezentativ de persoane din gospodării private, pe durata a patru săptămâni, până pe data de  1 mai 2022.