Evenimentul Zilei > Economie > Seceta ţine pe uscat „băieţii deştepţi” de la Hidroelectrica
Seceta ţine pe uscat „băieţii deştepţi” de la Hidroelectrica

Seceta ţine pe uscat „băieţii deştepţi” de la Hidroelectrica

Lăcomia s-a întors împotriva căpuşelor: multe contracte, puţină apă.

Contractele preferenţiale de furnizare a energiei electrice au mari şanse de-a fi reziliate, însă principala pârghie a statului contra "băieţilor deştepţi" este una care se aplică deja, începând din toamna anului trecut.
Este vorba de clauza de forţă majoră, care permite companiei ca, în caz de secetă prelungită, să nu-şi acopere integral obligaţiile.
Clauza a fost prelungită succesiv, cel mai recent chiar în această lună, şi pune intermediarii în situaţia de-a căuta furnizori pe piaţa liberă, la preţuri uneori mai mari decât cele pentru care găsiseră clienţi.
Doar activarea clauzei de forţă majoră a împiedicat Hidroelectrica să treacă anul trecut pe pierdere, însă profitul raportat a fost minuscul.
S-a răsturnat situaţia din 2003
O situaţie asemănătoare s-a întâmplat în 2003, însă atunci compania a ales să nu activeze clauza de forţă majoră. Compania a produs atunci mai puţină electricitate decât se angajase să vândă.

Deşi încasa preţuri derizorii, de aproximativ 15 dolari pe MWh, Hidroelectrica a cumpărat cantitatea lipsă de la Termoelectrica, la un preţ de patru ori mai mare.
Conducerea de atunci a companiei este acum trimisă în judecată de procurorii DIICOT, pentru că nu a invocat clauza de forţă majoră. În acelaşi caz sunt cercetaţi şi foştii miniştri Dan Ioan Popescu respectiv Codruţ Şereş.
Potrivit înţelegerii cu FMI, Hidroelectrica este acum în proces de selecţie a managementului privat, operaţiune care s-ar putea încheia în două luni, şi de listare pe bursă a 10% din acţiuni până în octombrie.
Citiţi şi:

  • "BĂIEŢII DEŞTEPŢI" S-AU CURENTAT!
  • Ponta îi scrie lui Ungureanu: Reziliați contractele "băieţilor deştepţi"!
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: