Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri la începutul ședinței de Guvern, că seceta pedologică s-a instalat în toată țara. De la intrarea Dunării în România și până în județul Giurgiu nu există nicio posibilitate de irigare. Motivul este reprezentat de scăderea nivelului fluviului.
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a explicat că situația actuală din România este tragică. Temperaturile ridicate, lipsa de apă în sol, seceta pedologică, practic, s-au stabilit în toată țara. De asemenea, el a precizat că nu există niciun loc în țară unde să nu existe secetă pedologică. Sunt excepții anumite suprafețe mlăștinoase care nu sunt în circuitul agricol al României. În aceste cazuri, instrumentul sau calea obișnuită care trebuie urmată instrumentul pentru a se putea interveni este sistemul de irigații. Ministrul a mai adăugat că sistemul de irigații a fost pus în stare de funcționare, pe fiecare sistem, pe fiecare zonă în parte.
"Din nefericire, așa cum v-am informat și eu astăzi, (...) până în județul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, dat fiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal. Practic, sunt zone unde, și punctual la Zimnicea, unde plaja care s-a născut în urma retragerii apelor se întinde pe o lățime de aproximativ 500 de metri", a explicat Daea.
În ce zone s-a intervenit cu sisteme de irigații
Mai mult, ministrul a mărturisit că în aceste zone s-a făcut tot ce s-a putut. S-a intervenit punctual, acolo unde era posibil pentru dragarea canalele de aspirație. Trebuie să se aibă în vedere faptul că ministerul Agriculturii se gândește că în perioada următoare există posibilitate ca România să rămână cu terenurile pe uscat.
Astfel, se dorește să se poată draga apa încât în momentul în care se ridică nivelul apei, să poată exista posibilitate de exploatare. "Aseară spuneam că am plecat de la Brăila pentru a menține în stare de funcționare acel nod hidrotehnic, care înseamnă alimentarea a 250.000 de hectare. Este vorba de stația de pompare care se așază pe zece nave flotabile, care au 8-12 agregate de pompare în funcțiune și au în spatele lor 250.000 de hectare care se irigă continuu, nu s-a întrerupt nicio clipă irigarea culturilor acolo", a precizat Daea.
Mai mult, el a explicat că noaptea trecută s-a reușit aducerea a unei drage plutitoare. Ea poată să ofere posibilitatea de a mai alimenta cu apă, potrivit Antena 3.