Evenimentul Zilei > Justitie > Sebastian Ghiță, noi DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE. Tabloul complicității dintre magnatul ploieștean și șefa DNA care a dus la condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu
Sebastian Ghiță, noi DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE. Tabloul complicității dintre magnatul ploieștean și șefa DNA care a dus la condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu

Sebastian Ghiță, noi DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE. Tabloul complicității dintre magnatul ploieștean și șefa DNA care a dus la condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu

Seria dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță a ajuns la un nou episod. România TV a prezentat, marți seara, o nouă serie de mailuri dintre Sebastian Ghiță și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, cu privire la Dosarul „Realitatea”, din perioada în care tatonau modul în care să-l înfunde pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu

Sebastian Ghiță către [email protected] gmail.com(Codruța Kovesi): „Niciodată nu am fost implicat într-o astfel de întâmplare. Nici despre şantaj, nici de ameninţări”.

[email protected](Codruța Kovesi) către Sebastian Ghiță: „Am auzit o bârfă că ai mai fi depus plângeri pentru şantaj. Dacă ştii ceva, te rog să ne dai detalii”.

Sebastian Ghiță către [email protected] gmail.com(Codruța Kovesi): „SOV a avut mai multe discuţii cu mine. Unele cred că există. Discuţiile par prietenoase pentru că SOV încerca să obţină cedări din partea mea. Încerca să mă păcălească. Dacă acceptam propunerile lui, pierdeam banii. Era nesincer.

Ex: dacă acceptam să primesc banii de la el, putea spune că nu-mi mai respect contractul.

Ex: dacă acceptam propunerea cu Money Channel, putea să mute emisia Realitatea TV.

Ex: a cerut situaţii financiare despre Publika TV pentru a o vinde, aceasta fiind sub contract de management.

Acestea sunt și dovezi că între Vântu și Ghiță nu există nicio înțelegere. Vântu se preface. Sigur că tonul lui Vântu era calm atunci când știa că se înregistrează. Pe celelalte înregistrări amenință tot timpul. Și mereu cere ca eu să lucrez pentru el. Eu nu am cedat la discuțiile cu el. Aşa au început conflictele. După ce m-a ameninţat, m-am speriat şi când mi-a cerut bani am cedat. Deci el m-a presat până la intervenția cu forța și până la amenințări. Doar după amenințări am cedat și am acceptat să plătesc. Ne mai gândim mâine”.

O nouă piesă în tablou

Discuția dintre cei doi, Sebastian Ghiță și Laura Codruța Kovesi, apărută acum, este mai dificil de înțeles pentru cei care nu știu contextul Afacerii „În fundarea lui Vîntu”. Ziarul nostru a prezentat pe larg modul în care cuplul Coldea- Kovesi a încercat, potrivit dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, captarea sub influență a postului de televiziune Realitatea TV, printr-o înscenare judiciară pusă la cale împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, menită să-l înlăture pe acesta din joc. Drept pentru care, recompunem întreaga istorie a Afacerii folosindune de fragmente relevante din ancheta „În cazul arestării lui VÎNTU, KOVESI și GHIȚĂ au lucrat mână în mână”, publicată în Evenimentul Zilei din 09 ianuarie 2017.

Anterior mailurilor pe care le-ați putut citi, tot Sebastian Ghiță a dezvăluit cum a început totul: cu plasarea sa lângă Vîntu, ca finanțator al postului de televiziune.

„Kovesi m-a abordat în clădirea SRI, numită K2, stăteam împreună la masă și mi-a spus că ascultându- l pe Vîntu și-a dat seama că nu mai are finanțare și mi-a explicat cât de vulnerabil este Vîntu și că va accepta să primească finanțare și să cedeze Realitatea TV. Am acceptat acest lucru, dânsa gândindu-se că va putea să îl doboare și că Realitatea va deveni o televiziune supusă, ce va da știri laudative la adresa mai marilor zilei. Nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, am semnat acel contract de management cu Vîntu și am acceptat să finanțez Realitatea TV”.

Al doilea pas a fost determinarea lui Sebastian Ghiță să construiască toate aparențele necesare, în măsură de a-l pune pe Sorin Ovidiu Vîntu într-o postură de infractor care să justifice arestarea și condamnarea sa. Tot potrivit spuselor sale, Ghiță ar fi acceptat să-l înfunde pe Vîntu, doar pentru că „nu dorea să-și strice prietenia” cu Kovesi.


FOTO: Laura Codruța Kovesi a declarat că nu a fost niciodată prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiță„Pilotul” Laura Codruța Kovesi

Drept pentru care, potrivit dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, șefa DNA l-a pilotat cu mare grijă în acest sens. Mai întâi, Kovesi l-a instruit pe Ghiță cu privire la ce are de făcut direct pentru a-l împinge în capcana procurorilor, a justiției reformate, pe Vîntu:

„Doamna Kovesi mi-a sugerat și explicat cum să vin cu astfel de denunțuri și informații pe care dânsa să le interpreteze, dorind să facă un dosar de renume care să o împingă spre vârful Ministerului Public, să preia conducerea DNA și să își consolideze cariera. V-am arătat mailul cucuveaua mov și Realitatea Tv, seria de bancnote trimise de mine pe mailul doamnei Kovesi să fie probă în dosar”.

După instruirea în scris asupra modului în care să-l agațe pe Vîntu, într-un alt mail, Laura Codruța Kovesi și consiliera ei, Dana Tițian, îl instruiesc pe Sebastian Ghiță și cu privire la prefabricarea probelor care să susțină temerea:

„Ne trebuie ceva convingător, că amenințarea te-a făcut să cedezi, să dai suma solicitată, acum vom motiva pe ce avem”.

Probă confecționată „negru pe alb”

După cum subliniază Sebastian Ghiță, Laura Codruța Kovesi i-a cerut repetat, în scris, confecționarea unor probe în măsură să susțină starea de temere în instanța care urma să-l condamne pe Vîntu: „Vine și îmi spune negru pe alb că dorește mai mult, că vrea un contract să se vadă că familia mea e amenințată, sau un supliment de contract la contractul de pază, să justifice de ce am făcut plângerea”. Rețineți cuvântul „temere”, îi vom descoperi mai jos importanța crucială!

Al treilea pas ne relevă un Ghiță care îi dă clasă la viclenie lui Vîntu ceea ce, să recunoaștem, este o performanță. Ploieșteanul a reușit să-l atragă și să-l provoace pe Vîntu la niște discuții înregistrate cu mandat, pentru a putea fi folosite legal, în măsură să permită procurorilor interpretări de voie, care s-au potrivit mănușă pe aplecarea pe care o au pentru eseistică și poeme în proză.

Din ele, s-a construit acuzarea lui Vîntu, potrivit căreia ar fi comis împotriva lui Ghiță infracțiunea de șantaj. Nu mai rămânea decât ca Ghiță să cedeze șantajului și să-i plătească lui Vîntu suma pe care acesta i-ar fi pretinso, 150.000 de euro, ceea ce s-a și întâmplat, când banii i-au fost înmânați unui intermediar de-al lui Vîntu.

Din nou, „temerea”

Rechizitoriu își urmează cursul și, doar un an mai târziu, alt record în materie, în vara lui 2012, pe 21 iunie, Sorin Ovidiu Vîntu este condamnat definitv la un an de închisoare cu executare, în procesul de șantaj cu Sebastian Ghiță, de către magistrații Curții de Apel București.

Alăturarea celor două surse, dezvăluirile lui Sebastian Ghiță cu privire la operațiunea de scoatere din joc a lui Sorin Ovdiu Vîntu și rechizitoriul prin care acesta din urmă a fost trimis în judecată, scot la vedere un aspect de-a dreptul senzațional, unul care așează spusele fostului deputat sub semnul adevărului.

Ajungem, astfel, înapoi la termenul de „temere”! Dreptul penal stabilește clar condițiile în care „șantajul” și „amenințarea” pot fi luate în considerare din perspectivă penală. Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, poate fi o faptă penală doar dacă este de natură să îi producă celui amenințat o stare de temere. În toată punerea în scenă „Vîntu – șantaj la Ghiță” era, deci, foarte important acest element, temerea.

Din e-mail, în rechizitoriu

Pentru că Sebastian Ghiță s-a executat și a satisfăcut solicitarea șefei DNA, aceea de a-i furniza un contract din care să se vadă că familia ploieșteanului este amenințată, sau un supliment de contract la contractul de pază, care să justifice plângerea, procurorii Marius Iacob și Remus Budăi au putut consemna în rechizitoriu, în vederea edificării judecătorilor și condamnării lui Vîntu. Pagina 15 din rechizitoriu consemnează negru pe alb:


FOTO:Sorin Ovidiu Vîntu a stat un an în pușcărie după șantajarea lui Ghiță. Acum s-a întors la închisoare, într-un alt dosar FOTO: VLAD STĂNESCU „Sub aspect subiectiv, atitudinea ulterioară a părţii vătămate confirmă temerea care i-a fost creată. Astfel, după întâlnirea din 02.04.2011, partea vătămată a sesizat la 03.04.2011 organele de urmărire penală, iar la data de 04.04.2011 (prima zi lucrătoare) a solicitat instituirea pazei la locuința personală, de către o societate specializată”.

Deci, ca să fie foarte clar, pentru ca Vîntu să poată fi condamnat, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, i-a spus lui Ghiță în scris că „vrea un contract să se vadă că familia mea e amenințată, sau un supliment de contract la contractul de pază să justifice de ce am făcut plângere”. Ghiță s-a executat, a încheiat repede un contract cu o firmă de pază, iar procurorul Marius Iacob, la primire, a invocat în rechzitoriu ca argument în măsură să susțină temerea, faptul că partea vătămată, adică Sebastian Ghiță, a solicitat imediat după amenințare „instituirea pazei la locuința personală”.

Exact cum stabiliseră prin emailul Cucuveaua Mov, Sebastian Ghiță și Laura Codruța Kovesi! Iar corespondența nou apărută ieri, cea dintre Sebastian Ghiță și Laura Codruța Kovesi, nu face decât să întregească și să confirme uriașa înscenare prin care Sorin Ovidiu Vîntu a fost deposedat de televiziunea Realitatea TV și aruncat în pușcărie.