Ministrul Energiei intervine în criza termoficării. Soluțiile la care se lucrează
- Ionel Sclavone
- 28 august 2024, 16:54
București. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, susține că este deschis la o colaborare cu Primăria Generală pentru rezolvarea problemei termoficării.
Ministrul Energiei (PNL) susține că pot fi identificate soluții pentru a rezolva problema termoficării la nivelul municipiului București. El a precizat că este nevoie de o viziune clară pentru a rezolva problemele.
Apelul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei este deschis la o colaborare cu Primăria Capitalei și cu celelalte instituții implicate pentru a rezolva problema termoficării. Sebastian Burduja face apel, pe Facebook, pentru un efort comun în vederea depășirii acestei crize.
„Suntem din nou în fața unei crize majore a sistemului de termoficare din Capitală, o situație care afectează direct confortul și viața de zi cu zi a bucureștenilor. Capitala are nevoie de soluții urgente și de o viziune clară pentru a depăși aceste probleme grave, recurente”, a arătat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja atrage atenția că sistemul de termoficare trebuie modernizat și gestionat mult mai eficient. El face ape la o colaborare între instituțiile implicate în acest proces. Ministrul Energiei se arată convins că odată cu modernizarea vor fi reduse și costurile de exploatare așa cum s-a întâmplat la Oradea.
„Am toată convingerea că împreună putem să transformăm acest sistem într-un exemplu la nivel național și european, așa cum s-a întâmplat deja la Oradea, unde costul gigacaloriei este aproape de trei ori mai mic decât în București”, a scris Burduja pe Facebook.
Propunerile ministrului Energiei
MinistruL Sebastian Burduja a v0rbit, în acest context și despre soluțiile care sunt în curs de implementare. Este vorba, pe de-o parte, de fuziunea dintre companiile ELCEN și Termoenergetica. Procesul a fost aprobat la Guvern și în Consiliul General la Municipiului București. El și-a exprimat speranța că fuziunea se va încheia până la finalul anului 2025.
„Am prezentat la nivelul Ministerului Energiei mai multe soluții. Prima și cea mai importantă este fuziunea ELCEN-Termoenergetica, proces aprobat la nivelul Guvernului și CGMB, iar Ministerul Dezvoltării a promovat deja schimbările legislative necesare. Lucrurile sunt în desfășurare, iar până la final de 2025 fuziunea ar trebui să fie gata”, a precizat Sebastian Burduja.
Pe de altă parte, a atras atenția este nevoie de modernizarea CET-urilor. Pentru acest proces finanțarea ar putea fi asigurată prin Fondul de Modernizare. Odată ce acest proces va fi încheiat, va scădea și nivelul de poluare în București, dar și valoarea facturilor la întreținere pentru bucureșteni.
„A doua este modernizarea CET-urilor, pentru care ne străduim să obținem finanțarea necesară din Fondul pentru Modernizare — bani nerambursabili, un aer mai curat în București și facturi la întreținere mai mici”, a mai precizat Sebastian Burduja.
Alți pași propuși de Sebastian Burduja
Ministrul Energiei consideră că următorii pași ce trebuie urmați sunt legați de modernizarea rețelei de conducte și țevi din București. Pentru astfel de investiții, a arătat Sebastian Burduja, au fost deblocați în jur de 500 de milioane de euro, din Fondul pentru Modernizare.
„A treia este modernizarea rețelei, pentru care am pus la dispoziție aproape jumătate de miliard de euro, tot din Fondul pentru Modernizare”, a precizat ministrul.
Ministrul face referire și la apele geotermale descoperite în zona de nord a Capitalei încă din anii '80. Aceste ape ar putea fi utilizate pentru încălzirea locuințelor bucureștenilor, dar și eptnru a acoperi necesarul de apă caldă. Această resursă, nu este exploatată la nivelul la care ar trebui, deși este foarte generoasă.
„A patra este energia geotermală, pentru care deja am dat drumul la studiul de fezabilitate, în parteneriat cu SUA”, a mai spus Sebastian Burduja.