Se termină povestea! SUA dau Bulgariei aeronavele F-16 Block 70 destinate Turciei

Sursa foto: Arhiva EVZ

În condițiile în care Turcia își joacă cunoscutul rol duplicitar, SUA contează pe trei țări pentru a-și menține prezența la Marea Neagră. Acestea sunt România, Bulgaria și Grecia.

”Bulgaria va decide până la data de 1 noiembrie cu privire la oferta SUA de livrare a încă 8 aeronave de luptă F-16”, este titlul unui articol publicat de seenews.com ale cărui informații principale sunt următoarele:  

„Bulgaria a primit o ofertă pentru livrarea unui al doilea lot de opt avioane de luptă F-16 de către SUA și trebuie să decidă până la 1 noiembrie dacă o acceptă, a declarat ministrul apărării, Dragomir Zakov, citat de agenția de știri BTA. Valoarea noii oferte este similară cu cea a primei oferte, făcute în 2019, care a inclus achiziția a opt avioane de luptă F-16 Block 70 cu echipamentele aferente, însă nouă ofertă prezintă un set mai mare de capabilități, a spus Zakov, potrivit BTA, în urma unei audieri în fața comisiei parlamentare pentru buget. 

În luna aprilie, Agenția de Cooperare pentru Securitate în domeniul Apărării din SUA (DFCA) a declarat că Departamentul de Stat a aprobat potențiala vânzare către Bulgaria a patru avioane de luptă F-16 C Block 70 și a patru avioane de luptă F-16 D Block 70, împreună cu echipamentele aferente, la un preț estimativ de 1,673 miliarde de dolari (1,63 miliarde de euro). 

Noua ofertă permite ca plata să se efectueze în rate, a spus Zakov, adăugând că se preconizează ca primele F-16 din primul lot să fie livrate în primul trimestru al anului 2025. 

În 2019, Bulgaria a plătit în total 1,2 miliarde de dolari pentru primul său contract privind achiziționarea a opt avioane de luptă F-16 Block 70 de la SUA. Bulgaria ar urma să aibă o escadrilă completă de aeronave F-16 Block 70 până în 2027 sau cel târziu până în 2028, a spus Zakov, potrivit BTA. 

Constatări - Concluzii

Din cele de mai sus reiese clar că unii așteaptă avioanele F-16, dar, în final, le primesc alții... 

Este vorba despre Turcia, care nu pare să-și bage mințile în cap după ce a fost exclusă din programul aeronavelor F-35, ca urmare a achiziționării sistemului rusesc de rachete S-400 și continuă în mod deschis politica externă duplicitară și oportunistă față de SUA și Occident. 

Pe de o parte, se roagă de SUA să îi dea 40 de noi F-16 Block 70 și 80 de kit-uri pentru a moderniza tot atâtea avioane de luptă F-16 din cadrul forțelor sale aeriene, iar pe de altă parte, negociază direct cu Rusia și Iranul, inamici ai SUA-NATO-UE-Israel, cu privire la o serie de probleme internaționale în Orientul Mijlociu, Mediterana de Sud-Est și Africa de Nord. 

Noua arhitectură de securitate SUA-NATO, în urma invaziei ruse în Ucraina și a continuării războiului din această țară, include o întărire și mai mare a forțelor Alianței și creșterea puterii de descurajare pentru statele sale membre. În acest context, Bulgaria joacă un rol important pentru SUA, pentru că este o țară la Marea Neagră și, împreună cu România, sunt țări aliate loiale în regiune. 

Operațiunile militare continue ale rușilor în Ucraina duc la concluzia că este foarte posibil ca Putin să nu se limiteze la ocuparea completă a teritoriilor din Donbas, ci să se extindă și în direcția Odesei prin ocuparea acesteia. O astfel de evoluție ar fi extrem de negativă, pe de o parte, pentru Ucraina, care s-ar transforma într-un stat continental, fără ieșire la Marea Neagră, și, pe de altă parte, pentru NATO, care ar vedea flota rusă consolidându-și puterea la Marea Neagră. 

În condițiile în care Turcia își joacă cunoscutul rol duplicitar, SUA contează pe trei țări pentru a-și menține prezența la Marea Neagră. Acestea sunt România, Bulgaria și Grecia. Primele două vor reprezenta, după încheierea războiului din Ucraina, avanposturile americane la Marea Neagră  și, de aceea, ar trebui să-și sporească forțele aeriene. 

În acest context se plasează vânzarea aeronavelor americane F-16 BLOCK 70 către Bulgaria, iar consolidarea militară a acestei țări, bine gândită de către SUA, servește intereselor grecești, cu o posibilă încheiere pe viitor a unui pact de cooperare militară și reciprocitate între cele două țări. 

Grecia, pe de altă parte, prin porturile Alexandroupolis, în primul rând, și Kavala și Salonic, în al doilea rând, precum și prin coridoarele rutiere și feroviare verticale care duc spre Bulgaria și România, constituie un pilon stabil și de încredere al Alianței pe flancul sudic. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care coridorul Souda - Marea Egee - Alexandroupolis trebuie păstrat în siguranță, departe de vederile și revendicările agresive ale lui Erdogan. 

În încheiere, subliniem că estimarea noastră este că SUA nu vor da în cele din urmă aeronave F-16 turcilor sau, dacă o vor face, vor tergiversa prin livrări treptate, astfel încât aviația militară greacă să aibă supremația în Marea Egee, făcând prohibitivă orice punere în aplicare a numeroaselor planuri turcești de a ocupa insule grecești din Marea Egee, relatează Panagiotis Nastos, colonel în rezervă, membru al Institutului Elen de Studii Strategice, potrivit 

Articol de Panagiotis Nastos, colonel în rezervă, membru al Institutului Elen de Studii Strategice pentapostagma.gr.

(Traducerea Rador)