Se taie aceste pensii?! Românii care ar putea rămâne fără bani. Se dă lege
- Sabina Popescu
- 7 mai 2022, 06:30
Scandalul pensiilor speciale continuă. După ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis să declare legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor neconstituțională, din cauza faptului că nu s-a respectat procedura parlamentară, partidul USR a redepus proiectul în Parlament. Mai mult, reprezentanții formațiunii politice amintite par să declare război unor judecători de la CCR, pe care îi acuză că iau decizii în baza unor „neadevăruri”.
USR vrea reluarea procedurii în cazul proiectului de lege care modifică Legea 96/2006 privind Statutul deputaților şi al senatorilor și care elimină acordarea de pensii speciale parlamentarilor. Demersul formațiunii politice vine chiar după ce CCR a declarat neconstituțională inițiativa întrucât nu a fost respectată procedura parlamentară impusă.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale parlamentarilor?
Totuși, reprezentanții formațiunii USR acuză că decizia judecătorilor CCR „se bazează pe un neadevăr, cum că legea ar fi fost adoptată în 2021 într-o singură zi”. În realitate, „există o diferență de opt zile între depunere și adoptare”, a susținut deputatul Cristian Seidler, confirmând că USR a redepus proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
„După adoptare, să vedem ce motive vor mai inventa unii judecători ai CCR, eventual foști parlamentari afectați personal de eliminarea acestor pensii speciale, pentru a declara legea neconstituțională”, s-a exprimat parlamentarul USR.
USR a declarat război CCR până se vor epuiza „pretextele”
Cristian Seidler a precizat pentru hotnews.ro că formațiunea politică pe care o reprezintă este dispusă să revină asupra demersurilor privind această categorie de pensii „până se vor epuiza toate pretextele din lume fie pentru ținerea lor la sertarul parlamentului, fie pentru declararea lor ca neconstituționale, după adoptare”.
USR nu este singurul partid care s-a arătat nemulțumit de decizia judecătorilor CCR cu privire la pensiile speciale. În aceeași situație se mai află și formațiunea AUR, al cărei lider, George Simion, a susținut că pensiile speciale reprezintă privilegii, nu drepturi, motiv pentru care a depus de mai multe ori în Parlament un proiect pentru impozitarea veniturilor.
„AUR a depus o propunere legislativă privind impozitarea pensiilor speciale, care avea şi avantajul că era constituțională, însă, ca de fiecare dată, doar pentru că suntem în Opoziţie, ea a fost respinsă. Orice am propune, oricât bine am vrea să facem, o majoritate vremelnică ne sfidează atât pe noi, cât şi pe români”, s-a exprimat George Simion, oferind asigurări, însă, că partidul pe care îl conduce este dispus să „lupte până la capăt”.