Se strânge șurubul la Bruxelles. Țările care nu respectă democrația nu mai au acces la banii UE

Se strânge șurubul la Bruxelles. Țările care nu respectă democrația nu mai au acces la banii UESursă: Arhivă EVZ

Parlamentarii europeni au cerut Comisiei Europene să pună în aplicare, de urgență, legislația care prevede ca țările europene care nu respectă drepturile omului, democrația și statul de drept să nu mai aibă acces la fondurile Uniunii Europene.

Parlamentul European a dezbătut miercuri situația respectării statului de drept în Ungaria și Polonia, cele mai multe intervenții au vizat legea adoptată recent la Budapesta privind comunitatea LGBTQ, europarlamentarii, în marea lor majoritate, cerând Comisiei Europene și Consiliului să intervină, inlusiv cu aplicarea articolului 7 din Tratatul Uniunii. Reprezentantul președinției slovene a Consiliului UE, ministrul de Externe, Anze Logar, și vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, s-au pronunțat împotriva legislației anti-LGBTIQ din Ungaria.

„Demnitatea umană, egalitatea și respectarea drepturilor omului – în privința acestor valori, nu putem face compromisuri”, a spus Vera Jourova.

Comisia Europeană a suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, trimis de Guvernul Viktor Orbán, pe fondul îngrijorărilor UE legate de instanțele politizate și de corupție, dar și de gestionarea greșită a fondurilor europene și adoptarea legii împotriva LGBT.

Decizia UE vine după discuții controversate legate de adoptarea de către Ungaria a unei legi care interzice conținutul LGBT în școli. Parlamentul European este de așteptat să condamne această lege într-o rezoluție de joi, care va cere Comisiei să lanseze un proces legal rapid împotriva Ungariei cu privire la discriminarea persoanelor LGBT.

Parlamentarii se vor întruni în comisiile de specialitate, la Bruxelles

Deputații europeni au dezbătut și mecanismul Conectarea Europei, în valoare de 30 de miliarde de euro, menit să îmbunătățească interconectivitatea statelor din Uniune. Hardware 5G, puncte de reîncărcare pentru combustibilii alternativi și infrastructură digitală de mare capacitate. Toate acestea sunt componentele vitale ale unei economii moderne, ecologice.

În ultimii ani, Uniunea Europeană s-a confruntat cu cele mai mari provocări privind migrația, de după cel de-al Doilea Război Mondial. Deputații au votat, miercuri, pentru acordarea de fonduri pentru politici comune de azil și migrație, și pentru un sprijin mai bun pentru țările cu frontiere externe.

Săptămâna viitoare, parlamentarii se vor întruni în comisiile de specialitate, la Bruxelles.