Se schimbă regulile pentru șoferi. Depășirea se va putea face și cu încălcarea liniei continue
- Ionel Sclavone
- 17 aprilie 2023, 07:03
Autoritățile intenționează să modifice Codul Rutier astfel încât șoferii să poată încălca linia continuă, în anumite situații. Măsura se află în dezbatere în Parlament, iar dacă va fi votată, șoferii nu vor mai fi sancționați. În prezent, legea prevede sancțiuni din clasa a III-a pentru cei ce nu respectă prevederile cu privire la încălcarea liniei continue pe un drum public.
Șoferii nu vor mai fi sancționați dacă încalcă linia continuă pe un drum public, în trafic, în anumite situații. Măsura este prevăzută într-un proiect legislativ, aflat în dezbatere la Parlament, care urmează să modifice Codul Rutier.
Conform acestei modificări șoferii vor putea depăși obstacolele aflate în calea mașinii lor, dacă acestea nu se mișcă sau se mișcă foarte încet, prin încălcarea liniei continue ce separă sensurile de circulație. Ei nu vor risca sancțiuni într-un astfel de caz, conform proiectului de lege aflat în dezbatere la Senat.
În prezent, încălcarea regulilor privind depășirea este sancționată, conform prevederilor din Codul Rutier cu amendă din clasa a III-a de sancțiuni. Șoferii aflați într-o astfel de situație primesc de la șase la opt puncte-amendă, respectiv între 870 și 1.160 de lei, dar și interdicția de a mai conduce pe o perioadă de 60 de zile.
Autorii inițiativei susțin că astfel, prin aplicarea noilor reglementări, traficul rutier va deveni mai fluent fără ca șoferii să mai riște sancțiuni. Ei dau ca posibil exemplu situațiile în care banda de drum este blocată de un obstacol care nu poate fi depășit altfel decât prin încălcarea liniei continue.
În ce condiții se va putea depăși linia continuă
Mai exact, la secțiunea din Codul rutier ce tratează depășirea se va introduce un nou alineat care va reglementa situațiiel avute în vedere.
„Prin manevra de depășire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depășirea obstacolelor de orice natură, oprite, staționate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h”, prevede modificarea propusă la Codul Rutier.
De menționat că, într-o astfel de situație, cel care depășește va trebui să țină cont de anumite reguli, astfel încât să evite producerea unor accidente rutiere. Mai exact, depășirea va putea fi făcută doar dacă vizibilitatea de-a lungul drumului este mai mare de 20 de metri, iar lățimea șoselei măsoară cel puțin șapte metri. În astfel de condiții, ar fi eliminate situațiile în care șoferii ar primi amendă deoarece au depășit, de exemplu, un copac prăbușit pe drum sau o altă mașină avariată, blocată pe șosea.
De altfel, Codul Rutier prevede o excepție de la interzicerea depășirii vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Aici pot fi depășite vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice, dar tot în condiții bune de vizibilitate și dacă drumul este suficient de lat, de cel puțin șapte metri, conform avocatnet.ro.