Se schimbă legea pentru avocați. Ce se întâmplă cu actele de stare civilă

Se schimbă legea pentru avocați. Ce se întâmplă cu actele de stare civilăSursa foto: Pixabay

Legea actuală a actelor de stare civilă impune avocaților obligația de a prezenta o procură specială pentru a depune cereri sau a solicita modificări pe actele de stare civilă, în majoritatea situațiilor. 

Totuși, o propunere adoptată astăzi la votul final urmărește să modifice această restricție, permițând avocaților să utilizeze împuternicirea avocațială, conform prevederilor legale, pentru a realiza aceste demersuri fără necesitatea unei procuri speciale.

Se schimbă legea pentru avocați. Ce se întâmplă cu actele de stare civilă

Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 119/1996 privind actele de stare civilă, care a fost adoptată de Senat la sfârșitul lunii iunie 2023, își propune să elimine restricțiile impuse avocaților în ceea ce privește reprezentarea clienților în relația cu serviciile de stare civilă. Modificările aduse anul trecut au făcut ca avocații să fie obligați să prezinte o procură specială pentru a putea acționa în numele clientului, cu excepția cazurilor în care se cere eliberarea unui certificat de stare civilă sau a unui extras multilingv, ceea ce a fost considerat o măsură nejustificată.

Pe opt octombrie, Camera Deputaților a aprobat propunerea, introducând doar câteva amendamente față de varianta inițială adoptată de Senat. Noile reglementări permit avocaților să utilizeze împuternicirea avocațială pentru a-și reprezenta clienții în relațiile cu autoritățile de stare civilă, fără a mai fi necesară o procură specială. 

Avocatură, Suciu Partners

Sursa foto: Pixabay

Ce acte vor putea fi rezolvate de avocatul împuternicit 

Conform noilor reglementări adoptate astăzi, avocații vor putea depune în numele clienților diverse cereri și documente utilizând doar împuternicirea avocațială, fără a mai fi necesară o procură specială. Printre aceste demersuri se numără cererile de schimbare a numelui pe cale administrativă, precum și solicitările de înscriere a modificărilor legate de statutul civil al persoanelor, nume sau regimul matrimonial ales în fața autorităților din străinătate.

De asemenea, avocații vor putea realiza înscrierea diferitelor mențiuni pe actele de stare civilă, în cazuri precum desfacerea, anularea sau constatarea nulității unei adopții, încetarea căsătoriei prin deces, declararea judecătorească a morții unuia dintre soți, dar și constatarea nulității, anularea sau desfacerea căsătoriei.

„Este ilogic să-i oferi avocatului dreptul de a solicita eliberarea unui certificat de stare civilă sau a unui extras multilingv în baza împuternicirii avocațiale, dar pentru toate celelalte cereri pe care ar putea să le depună în numele clientului, să aibă nevoie de procură specială. 

Mai mult decât atât, oferind avocatului dreptul de a-și reprezenta clientul în baza împuternicirii avocațiale, se ușurează și munca funcționarilor de stare civilă, avocatul fiind un profesionist al dreptului care cunoaște și înțelege mult mai bine dispozițiile ți implicațiile legii, spre deosebire de o persoană fără pregătire juridică”, scriu inițiatorii propunerii. 

Un alt proiect legislativ care vizează actele de stare civilă a trecut în 2023 prin Senat 

Un alt proiect de lege destinat avocaților, care se referă la accesul acestora la acte de stare civilă, a fost adoptat de Senat în mai anul trecut. Proiectul urmărește să permită avocaților, prin simpla prezentare a unei împuterniciri, să obțină certificate de naștere, căsătorie sau deces în numele clienților lor, extinzând astfel accesul acestora la informații relevante pentru desfășurarea proceselor juridice. În prezent, accesul avocaților la astfel de date este limitat, creând obstacole în obținerea informațiilor din registrele stării civile necesare pentru apărarea în instanță. Cu toate acestea, inițiativa s-a împotmolit la Camera Deputaților, după ce a fost respinsă printr-un raport negativ.

Este important de menționat că această propunere legislativă nu a fost încă promulgată de președintele României și, prin urmare, nu se aplică în prezent. Legea va deveni efectivă abia la trei zile după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, dacă va trece de toate etapele legislative necesare. Astfel, avocații și clienții lor mai au de așteptat până când această schimbare va fi implementată, potrivit avocatnet.ro.