Finlanda și Suedia vor putea fi alăturate rapid la NATO dacă decid să solicite aderarea la alianța militară occidentală, a spus secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg. El a mai subliniat faptul că ţările respective vor putea beneficia de protecție chiar și înainte de ratificarea aderării lor. Declarația a fost făcută înaintea întrevederii cu liderii de grupuri politice din Parlamentul European.
Finlanda și Suedia se vor putea alătura rapid Alianței Nord-Atlantice dacă vor cere să facă parte din aceasta, a declarat astăzi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a afirmat că ţările respective vor putea beneficia de protecție chiar și înainte de ratificarea aderării lor. Declarația a fost făcută înaintea întrevederii cu liderii de grupuri politice din Parlamentul European.
Sunt încrezător că există modalități de a depăși această perioadă intermediară într-un mod suficient de bun și care funcționează atât pentru Finlanda, cât și pentru Suedia, a spus dl Stoltenberg.
NATO va sprijini țările în cazul unei invazii brutale a Rusiei
Secretarul general al NATO a declarat că invazia brutală a Rusiei în Ucraina demonstrează că NATO trebuie să ofere sprijin practic și politic țărilor europene care nu sunt nici membre ale Uniunii, nici ale NATO, ca Republica Moldova și Georgia, iar în prezent, Alianța analizează ce poate face mai mult în această direcție.
În ce privește posibila aderare a Finlandei și Suediei la NATO, Jens Stoltenberg a explicat că cele două țări colaborează deja strâns cu Alianța, deci procesul va fi unul rapid, iar ele vor fi protejate de către restul aliaților până când vor intra efectiv în NATO. Secretarul general al Alianței a remarcat că amenințările Rusiei legat de aderarea Suediei și Finlandei la NATO arată că Moscova nu respectă dreptul suveran al țărilor la propriile decizii.
Jens Stoltenberg: Imediat ce vom decide să le invităm în NATO, asta va reprezenta un mesaj politic puternic că securitatea Finlandei și Suediei e importantă pentru toți aliații. Sunt convins că vom găsi aranjamente de securitate pentru perioada interimară de la depunerea cererilor Finlandei și Suediei până la ratificarea aderării lor în toate cele 30 de parlamente aliate.
La conferința cu șeful NATO, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că legislativul va continua să ceară mai mult sprijin militar pentru Ucraina, mai multe sancțiuni pentru Rusia și va continua să susțină candidaturile Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la aderarea la Uniune.
Sprijinul public din cele două țări nordice pentru aderarea la NATO crește în urma invaziei Rusiei în Ucraina
Un sondaj realizat luna trecută de radiodifuzorul finlandez YLE a arătat că, pentru prima dată, peste 50% dintre finlandezi au susținut aderarea la alianța militară occidentală. În Suedia vecină, un sondaj similar a arătat că cei care sunt în favoarea aderării la NATO îi depășesc numeric pe cei împotrivă.
Înainte de a declanșa războiul împotriva Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca gruparea celor 30 de națiuni să înceteze extinderea și să-și retragă trupele de la granițele Rusiei. Deci perspectiva aderării la NATO a Finlandei vecine și Suediei nu ar fi binevenită.
Dar odată ce devin membre, Finlanda și Suedia ar beneficia de clauza de apărare colectivă a NATO, care obligă toți membrii să vină în ajutorul oricărui aliat care este atacat, scrie abc.