Mai mulți oficiali români au declarat, sub protecția anonimatului, că există o mare îngrijorare în ceea ce privește apropierea Rusiei de granița României. Planul Moscovei este să unească pe uscat regiunea Donbas de Crimeea, fapt care ar aduce Rusia exact la granița NATO.
Repoziționarea armatei ruse în sudul și estul Ucrainei, la doar 50 de km de graniță, a sporit îngrijorările pentru România, aliată NATO la Marea Neagră.
Oficiali guvernamentali români au declarat publicației Air Force Magazine, sub protecție animonimatului, că președintele rus Vladimir Putin pare să se îndrepte către o strategie de unire a zonelor rusofone din Ucraina aflate sub controlul Moscovei.
Potrivit sursei citate, dintr-o perspectivă strategică, Rusia are nevoie de un pod terestru spre Crimeea, evident prin bombardarea orașului Mariupol, pentru a forma o legătură cu Donbasul. Orașul-port vital Odesa este vorbitor de limbă rusă și ar putea asigura o conexiune cu regiunea transnistreană ocupată de Rusia din Moldova. Aceasta ar pune Rusia direct la granița NATO cu România și ar transfera bogățiile de minerale și hidrocarburi din sudul Ucrainei sub controlul Rusiei.
„Nu se vor opri. Fie oprești Rusia în Ucraina, fie o vei lupta pe pământul NATO, pe pământul UE”, a declarat un oficial al guvernului român pentru Air Force Magazine.
Vecini pe uscat
Potrivit aceleași surse, în ultimele zile, România a detectat drone cu mișcare rapidă care treceau prin spațiul său aerian, dintre care una s-a prăbușit în Croația după ce a trecut prin România și Ungaria.
Oficialul guvernamental român a spus că România, care investește deja 2% din PIB în apărare, s-a angajat să cheltuiască 2,5% și se gândește serios o creștere la 3% din PIB pentru apărare, ca urmare a amenințării pe termen lung a Rusiei. „Dacă rușii vor lua Odesa, vor deveni vecini noștri și pe uscat. Ei iau o felie, ce pot astăzi, dar se vor întoarce pentru că vor toată plăcinta”, a spus oficialul guvernamental român.
Acțiuni ostile
Rusia a acuzat România de acțiuni ostile după ce mai mulți diplomați ruși au fost expulzați și după ce țara noastră a impus sancțiunile hotărâte de UE împotriva Moscovei.
„Prin eforturile Bucureştiului, relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acţiuni ostile ale părţii române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat şi ale conlucrării. O astfel de evoluţie nu este alegerea noastră şi provoacă regrete profunde”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova.