Se schimbă foia. Ultima recomandare a OMS. Ce să nu mai facă guvernele

Se schimbă foia. Ultima recomandare a OMS. Ce să nu mai facă guvernele

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), reîntoarcerea la perioada de izolare totală, pe care o preconizează deja unele ţări din Europa în faţa creşterii numărului de cazuri de COVID-19, trebuie să fie „ultima soluţie”.

 

Restricţiile mari de mişcare care ţin multă lume în casă şi limitează multora posibilitatea de a merge la lucru şi a socializa trebuie să fie ultima soluţie atunci când vine vorba de prevenirea COVID-19 şi evitarea saturării sistemelor sanitare”, a declarat marți în cadrul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

El a precizat că acest tip de măsuri „nu sunt sustenabile, ţinând cont de impactul social şi economic mare”.

Jasarevic a insistat că „nu este vorba de a alege între a lăsa virusul liber sau a închide societăţile noastre” şi a subliniat că există mai multe mijloace pentru a combate pandemia care includ igiena mâinilor, distanţarea fizică, utilizarea măştilor sanitare şi urmărirea cazurilor şi a contactelor de către reţelele sanitare".

Purtătorul de cuvânt al OMS a precizat că măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului trebuie să depindă întotdeauna de rapoartele privind riscurile locale şi a subliniat că izolarea la nivel naţional „nu poate fi o măsură de control implicită”, notează Agerpres.

El a admis totuşi că „unele ţări s-au văzut obligate să adopte măsuri pentru ca cetăţenii să rămână acasă pentru a gestiona rapid creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi spitalizările” şi a câştiga astfel timp pentru a ameliora capacitatea de răspuns a sistemelor lor sanitare.

La rândul său, Dr. David Nabbaro, reprezentantul Marii Britanii la OMS, a declarat că efectele carantinei sunt nefaste și că organizația sa nu recomandă folosirea lockdown-ului ca măsură principală pentru lupta împotriva covid-19.

El a îndemnat liderii țărilor lumii să găsească alte metode pentru a combate coronavirusul.

Nu în ultimul rând, Mike Ryan, expert OMS, a spus zile trecute la Geneva că carantinările masive pedepsesc comunitățile: „Ceea ce vrem să evităm – și uneori este inevitabil – sunt aceste lockdown-uri masive, care pedepsesc atât de rău comunitățile, societate și toate celelalte”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News