Se schimbă echilibrele: Se formează o nouă lume. Războiul dintre Rusia și Ucraina a jucat un rol important

Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Războiul din Ucraina schimbă echilibrele, taberele şi alianţele. China, prudentă, care se plasează între Rusia şi Occident, iese în evidenţă în calitate de noul partener al ţărilor care se îndepărtează de SUA. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi chiar şi Israelul din "tabăra americană" înclină mai mult spre Rusia. La fel ca şi Statele Unite, şi Franţa are dificultăţi în a atrage lângă ea ţări aflate sub influenţa ei, potrivit Yeni Safak.

Invazia Rusiei în Ucraina care a început în luna februarie pare că va deschide calea către schimbări radicale la nivel internaţional. SUA şi ţările occidentale încearcă să oprească Rusia prin impunerea de sancţiuni, însă echilibrele ce s-au creat după Războiul Rece încep să se clatine de pe acum. În zecile de ani care au trecut, unele ţări care făceau parte din "tabăra occidentală" au ales să adopte o atitudine surpriză în criza din Ucraina. Însă pentru că înaintarea Rusiei nu a fost atât de facilă pe cât se spera, această situaţie a făcut ca celelalte ţări să rămână în aşteptare.

Punctul cel mai important pe care l-a evidenţiat criza din Ucraina a fost incapacitatea SUA şi a Europei de a opri Rusia. Iar NATO a decis să nu se implice pentru a nu a intra într-un război direct cu Rusia, şi astfel că nu a mai existat niciun obstacol în calea invadării Ucrainei.

China este prudentă

China, care în mod tradiţional se află în poziţia de aliată a Rusiei, a ales să adopte o atitudine mai prudentă în criza ucraineană. Beijingul, care îşi menţine deschise canalele de comunicare cu SUA, are ca prioritate protejarea câştigurilor economice care se întind în cele patru colţuri ale lumii. Poziţia Chinei este considerată ca fiind unul dintre cele mai distincte puncte de cotitură ale perioadei post-Războiul Rece. De asemenea, China iese în evidenţă în calitate de noul partener al ţărilor care se îndepărtează de SUA din diverse motive.

Înclinaţie clară spre Rusia

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi chiar şi Israelul, ţări considerate în "tabăra americană," atrag atenţia prin înclinaţia lor către Rusia în criza ucraineană. SUA nu se pot impune în faţa aliaţilor lor, iar noile echilibre care se nasc reprezintă cele mai clare indicii ale influenţei tot mai crescânde a Rusiei în Orientul Mijlociu. La fel ca şi Statele Unite, şi Franţa întâmpină dificultăţi în a atrage alături de ea în criza ucraineană a ţărilor aflate sub influenţa ei. Această situaţie reprezintă o reacţie la slăbiciunea Europei.

Sursa foto: facebook/Volodomir Zelenski

Situaţia din Balcani

Ţările din Balcani adoptă atitudini diferite în criza dintre Rusia și Ucraina. În afara influenţei Rusiei asupra Serbiei, şi Occidentul, prin intermediul NATO, are influenţă asupra Balcanilor. Având în vedere evoluţia viitoare a războiului, există posibilitatea intensificării conflictelor etnice şi religioase în Balcani.

Ce va face India?

O ţară care încă are reţineri în a adopta o atitudine clară în privinţa tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina este India. India, care îşi dezvoltă relaţiile cu Rusia şi China, dar care nu se rupe nici de Occident, naşte invidii atât datorită poziţiei sale, cât şi datorită resurselor umane şi financiare. Se ştie că între preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, există un dialog strâns, iar în cazul crizelor regionale şi internaţionale, puterea de le New Delhi pare că preferă să aibă în acelaşi timp mai multe opţiuni. De asemenea, India consideră şi Israelul ca fiind un "aliat strategic". Relaţiile ale căror baze au fost puse în mandatul de premier al lui Benjamin Netanyahu, continuă să se dezvolte accelerat şi în mandatul premierului Naftali Bennett.