Evenimentul Zilei > International > Se schimbă banii! În sfârșit se întâmplă. Cetățenii trebuie să depună economiile la bănci
Se schimbă banii! În sfârșit se întâmplă. Cetățenii trebuie să depună economiile la bănci

Se schimbă banii! În sfârșit se întâmplă. Cetățenii trebuie să depună economiile la bănci

Moneda euro pare să fie într-o expansiune. Croația face pregătiri pentru adoptarea monedei Uniunii Europene, conform Rador.

În vederea adoptării monedei euro la începutul anului 2023, premierul Croației, Andrej Plenković, a făcut apel la cetățeni să-și depună toate economiile în bănci și a anunțat că din luna septembrie toate prețurile vor fi afișate în kuna și euro, pentru ca cetățenii să se obișnuiască cu noua valută.

„Dorim ca procesul să fie simplu și fără costuri suplimentare pentru cetățeni” – a declarat Plenković la conferința de presă la care a prezentat proiectul de lege privind adoptarea monedei euro în Croația. Plenković a făcut apel la cetățeni să-și depună în bănci economiile, deoarece în bănci convertirea în noua valută se va face automat și gratuit.

Plenković a subliniat că adoptarea monedei euro este punctul culminant al procesului derulat în Croația în ultimele două decenii, din momentul în care a depus solicitarea de aderare la Uniunea Europeană. „Aderarea la Spațiul Schengen și la zona euro sunt două procese profunde prin care Croația trebuie să mai treacă, iar anul 2022 va fi hotărâtor pentru aceste procese” – a declarat Plenković, iar ministrul croat al finanțelor, Zdravko Marić, a declarat că se vor utiliza diverse mecanisme pentru a se evita creșterea nejustificată a prețurilor cu ocazia adoptării euro, conform Rador.